Kalendar događanja

Listopad 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Upoznajte BREZU iz Osijeka

U intervju za PRONI Centar za socijalno podučavanje i Info centar za mlade Osijek govori nam projektna koordinatorica zadužena za izvoz i uvoz projekata i programa udruge Breza, Ivana Šibalić.


Za početak, nešto ukratko u udruzi. Udruga Breza osnovana je 2001. godine s ciljem pružanja podrške obiteljima, djeci i mladima u učenju životnih vještina potrebnih za samostalni život i osobni razvoj.

Udruga potiče inicijativu usmjerenu na razvoj pojedinaca i zajednica kroz informiranje, educiranje te provođenje stvaralačkih, interkulturnih, socijalnih i međunarodnih aktivnosti.


Glavne aktivnosti udruge su promicanje interesa djece i mladih u postupku uključivanja u društvenu zajednicu kao i podrška djece i mladih u odgoju, stanovanju, organizaciji slobodnoga vremena, obrazovanju, uključivanje na tržište rada te sudjelovanje u kulturnim, sportskim, ekološkim i volonterskim programima.


Udruga provodi niz aktivnosti i projekata. Jedno od naših pitanja je bilo koji je njihov najuspješniji projekt. Ivana govori kako je nemoguće izdvojiti samo jedan projekt jer su svi projekti i aktivnosti Udruge podjednako važni i vrijedni. Iako ne možemo izdvojiti pojedinačni projekt Ivana nam govori o kontinuiranome projektu udruge koji se provodi od njihovog početka i na koji su vrlo ponosni, a to je da udruga Breza pruža 24-satnu uslugu za najranjivije skupine u društvu, a to su djeca i mladi. Djeluju u seoskim zajednicama nedaleko od grada Osijeka i to je jedina takva socijalno terapijska zajednica za djecu i mlade.

S obzirom da je Udruga poznata i priznata od strane velikoga broja ljudi, jedan od najtežih izazova im je financiranje. Kako kaže naša sugovornica, uz nepovoljnu klimu u RH nije im se lako izboriti na tržištu kako bi dobili preko potrebne financijske potpore i ulagače kako bi i dalje mogli nastaviti s svojim radom. Potrebna su im sredstva kako bi osigurali potrebnu i prilagođenu pomoć svojim korisnicima te kako bi zadržali mlade i omogućili im zaposlenje i povratak u društvo.


Još jedan od izazova koji je zatekao cijeli svijet i sve slojeve društva je i pandemija Koronavirusa. Upitali smo Ivanu kako se Udruga nosi s pandemijom i koji su im planovi za budućnost. 

„Pandemija koronavirusa je i nas kao i mnoge prisilila na promjene. Udruga se morala prilagoditi te sada radimo po novim modelima kao rad na daljinu te kada je situacija s pandemijom povoljna pokušavamo se vratiti što je više prijašnjem radu udruge.“


Upitali smo Ivanu da nam kaže ponešto o budućim aktivnostima i projektima. „Mogu vam samo reći da se radi o dugo iščekivanom projektu u suradnji s međunarodnim i domaćim partnerima.“ Iako nam ne može puno reći o novome projektu uspjeli smo saznati na je jedan od ciljeva pomoć izbjeglicama i migrantima koji su smješteni u RH.


Za kraj ovoga intervjua upitali smo Ivanu kako bi im se svi oni zainteresirani, a posebice mladi mogli pridružiti. Odgovor na to je da Udruga u suradnji s njihovim partnerima, a posebice s klubom mladih Lonac, koja je zajednica mobilnog karaktera kojoj je cilj potaknuti kvalitetno provođenje slobodnoga vremena mladih na području grada Osijeka, organizira velik broj aktivnosti i događaja kojima se mogu pridružiti svi zainteresirani i volonteri.

 

Sve o Udruzi i aktivnostima koje provode možete pronaći na njihovoj službenoj internetskoj stranici https://breza.hr/ kao i na Facebooku, a možete im se obratiti putem maila koji se nalazi na njihovoj internetskoj stranici ili ih možete osobno posjetiti.


Zahvaljujemo udruzi Breza na izdvojenom vremenu za ovaj intervju i želimo im puno uspjeha u radu.

 

Fotografije: službene stranice BREZEAna Štivičić, studentica

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Odsjek za kulturu, medije i menadžment