Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

„Budi moja voda“ traži volontere za zalijevanje sadnica drveća

Tijekom srpnja i kolovoza 2020. u okolici Splita, u suradnji s Hrvatskim šumama, zalijevati će se već posađene sadnice, a svim volonterima osigurani su putni troškovi, besplatni smještaj, prehrana i džeparac kao i mnogo slobodnog vremena za kupanje i druženje.

 

Savez izviđača Hrvatske započeo je s provedbom projekta „Budi moja voda“ koji se financira iz programa Europskih snaga solidarnosti.

Projekt je zamišljen kao nastavak kampanje Boranka u kojem će se tijekom srpnja i kolovoza 2020. u okolici Splita, u suradnji s Hrvatskim šumama, zalijevati već posađene sadnice. Projekt će uključiti stotinjak volontera iz Hrvatske i inozemstva koji će kroz volonterske akcije pridonijeti očuvanju bioraznolikosti šumskog područja.

Volonterske akcije trajat će po dva tjedna, a svim volonterima osigurani su putni troškovi, besplatni smještaj, prehrana i džeparac kao i mnogo slobodnog vremena za kupanje i druženje.

Volonteri mogu, ali i ne moraju biti izviđači te ovim putem pozivamo sve mlade osobe (18-30 godina starosti) da se prijave za volontiranje.

Spojite ugodno s korisnim i uz besplatno ljetovanje ostavite svoj pozitivan otisak u očuvanju prirode.

Više informacija o volontiranju i načinu prijave pročitajte u Pozivu za volontere.

Više o programu Europskih snaga solidarnosti i mogućnostima za organizacije civilnoga društva i mlade osobe na www.europskesnagesolidarnosti.hr.

VIŠE O PROJEKTU

Savez izviđača Hrvatske već dvije godine zaredom provodi najveću volontersku akciju pošumljavanja opožarenih područja. Znamo kako su požari u ljetnim mjesecima iznimno destruktivni za očuvanje bioraznolikosti i očuvanje sklada u prirodi (bez šumskih područja veće su mogućnosti erozija tla i nestajanja biljnog i životinjskog svijeta s tog područja). Do sada je kroz 18 akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, održanih u kampanji Boranka, koju od 2018. godine organizira Savez izviđača Hrvatske s nizom partnera, 6,300 volontera posadilo više od 65.000 stabala (stabla su sađena prema preporukama struke za pojedino područje).

Ovim projektom želimo proširiti aktivnosti te utjecati na veću uspješnost samog projekta pošumljavanja u dugoročnom pogledu. S obzirom na već vidljive učinke klimatskih promjena, koje se osjećaju i u našim krajevima, a očitavaju se u produljenju sušnih razdoblja, rastu prosječnih temperature i mnogim drugim čimbenicima, potrebni su dodatni, nerijetko i ljudski napori u očuvanju prirode i prirodnog sklada. Konkretno, produljenje bezoborinskih razdoblja u ljetnim mjesecima, pogotovo u priobalnim područjima, direktno utječe na smanjenje uspješnosti sadnje sadnica, povećavajući postotak zasađenih sadnica koje se već u prvoj godini sadnje prirodno osuše i propadnu. Stoga je posađene sadnice, kako bi se povećala vjerojatnost preživljavanja u prvoj godini sadnje, potrebno u ljetnim mjesecima zalijevati. Samim akcijama zalijevanja doprinijet će se obnovi šumskog područja te dugoročno doprinijeti ravnoteži i skladu u prirodi.

Akcije zalijevanja bit će u trajanju od po dva tjedna, kroz mjesec i pol dana (srpanj i kolovoz 2020.). Svaka dva tjedna dolazit će novih 34 volontera, čime ćemo moći obuhvatiti veliki broj volontera te obaviti veliki opseg volonterskog posla. Uz akcije zalijevanja volonteri će sudjelovati u edukativnim radionicama, a imat će i dovoljno slobodnog vremena za kupanje, druženje i druge slobodne aktivnosti.

 

Izvor: Savez izviđača Hrvatske