Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Dvije Ljetne škole bioetike u Šibeniku

 

Otvorene su  prijave za dvije Ljetne škole bioetike i ljudskih prava u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (dalje: SSMH), a koje će se ove godine odvijati u Šibeniku u razdoblju od 2. 8. do 8. 8. 2021. godine četvrtu godinu zaredom u nacionalnom terminu te u razdoblju od 9. 8. do 15. 8. 2021. godine po prvi puta u međunarodnom terminuUkupno će sudjelovati 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka te mladi stručnjaci. 

Središnji cilj projekata jest cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i problematike bioetičkih pitanja poput prava na život, pobačaja, eutanazije i pomognutog samoubojstva, palijativne skrbi, priziva savjesti, kontrole populacije, cijepljenja te istraživanja na embrionalnim stanicama.


Navedene teme će priznati stručnjaci predstaviti mladima iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača u nacionalnom terminu su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jozo Čizmić, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Matija Štahan, društveni analitičar emisije "Peti dan" na HRT-u, Krešimir Lončar, dr.med., specijalist radioterapije i onkologije.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava jest odgovor SSMH na nedostatak bioetičkih sadržaja u Hrvatskoj te posljedičnu nedovoljnu upoznatost mladih s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom. U vremenu kada se bioetički pojmovi u javnom prostoru učestalo koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, SSMH želi mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Kroz interaktivna predavanja, radionice i debate mladima će biti omogućeno dublje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja, kao i promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava, a koje je nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Zahvaljujući ovogodišnja dva izdanja Ljetne škole, 80 mladih polaznika će putem predavanja steći specifična znanja iz medicine, prava i filozofije, a putem radionica i debata razviti vještine zagovaranja i kritičkog promišljanja. Također, projektom će se među mladima podići i svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. Osim toga, Ljetna škola izvrsna je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

Prijave za Ljetnu školu bioetike u nacionalnom terminu su otvorene do 27. 6. 2021. godine na sljedećoj poveznici, a u međunarodnom terminu do 13. 6. 2021. godine na sljedećoj poveznici.

 

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Opis projekta nalazi se OVDJE, a na ovoj poveznici možete vidjeti video s prošlogodišnjeg projekta.