Potpišite peticiju koja poziva na snažan Globalni sporazum o plastici!

Plastika ima veliki utjecaj na ljudsko zdravlje, ispuštajući štetne kemikalije u našu hranu, vodu i zrak što dovodi do hormonalnih problema, povećanog rizika od raka i niza razvojnih problema. Kako se plastika razlaže u mikro i nano-plastiku, ona može prodrijeti u svaki aspekt naših života, njezina proizvodnja ispušta emisije izravno u atmosferu dodatno pogoršavajući klimatsku krizu.

 

 

Zato je tema Dana planeta Zemlje 2024. Planet vs plastika, za koju vjerujemo da predstavlja borbu za zdravlje ljudi i planeta s kojom se svi suočavamo.

Zagađenje plastikom je globalni problem koji zahtijeva globalno rješenje. To je problem koji nadilazi nacionalne granice i pogađa sve nacije i građane na Zemlji. Stoga inicijativa Earthday smatra važnim zahtijevati od svjetskih vođa da poduzmu konkretne korake i obvežu se na učinkovite mjere kako bi se riješio problem zagađenja prlastikom, umjesto da sve ostane samo na riječima.

Globalni sporazum o plastici (Global Plastics Treaty) prvi je korak ka ujedinjenoj globalnoj akciji, a organizirana je i peticija kojoj se prikuoljaji potpisi građana kao glasovi koji podupiru ideju da Ujedinjeni narodi i vladine organizacije imaju dužnost da odgovore na ovaj veliki globalni problem smislenim i proaktivnim akcijama.

 

 

 

Evo liste zahtjeva inicijative, a ukoliko se slažete, potpišite peticiju koja poziva na snažan Globalni sporazum o plastici.

  • Podržite vrlo ambiciozan Globalni sporazum o plastici koji sve obvezuje na iste standarde
  • Smanjiti ukupnu proizvodnju plastike koja se temelji na fosilnim gorivima za 60% do 2040. godine
  • Zahtjevati da proizvođači i trgovci plastikom budu odgovorni za troškove bilo kakve štete povezane s okolišem ili zdravljem u skladu s načelom “proizvođač plaća”
  • Ulagati sredstva jjavnog i privatnog sektora u inovacije kako bi se zamijenila sva plastika na bazi fosilnih goriva
  • Zabraniti sve duhanske proizvode povezane s plastikom uključujući, ali ne ograničavajući se na duhanske filtere i e-cigarete
  • Zabraniti izvoz plastičnog otpada
  • Zaustaviti spaljivanje plastičnog otpada
  • Podržati inovativna rješenja i alternative za plastiku u svim sektorima
  • U potpunosti financirati edukacije i kampanje podizanja svijesti javnosti o razlozima i strategijama za zaustavljanje onečišćenja plastikom.
 
Izvor: zmergo.hr