Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Upoznaj Savjet mladih Grada Osijeka

Savjet mladih Grada Osijeka je savjetodavno tijelo Grada Osijeka. Student građevine i nekadašnji član Savjeta, Ante  Grabić, u prosincu 2020. godine službeno je zauzeo položaj predsjednika Savjeta i odmah krenuo u akciju. Čime se to Savjet mladih bavi, koje aktivnosti provodi i kako se Grabić snalazi u novoj ulozi - pročitajte u nastavku.

 

 

 

Možete li nam ukratko predstaviti Savjet mladih Grada Osijeka?

 

 

Savjet mladih Grada Osijeka djeluje kao savjetodavno tijelo Gradskom vijeću Grada Osijeka kako bi samom vijeću ukazivao na probleme, potrebe i pitanja vezana za položaj mladih u gradu Osijeku, a trenutno imamo 11 članova i 11 zamjenika. Gradsko vijeće bira članove Savjeta, odnosno raspisuje javni poziv za prijavu kandidatura svake tri godine, a prijaviti se mogu članovi udruga, studentskih organizacija, vijeća učenika ili neformalnih skupina mladih na području Osijeka. Savjet mladih Grada Osijeka ima vlastiti proračun za provođenje projekata od 93.000 kn što je u odnosu na prijašnje godine oko 53.000 kn više što znači da se naš rad u Gradskoj upravi doista vidi i cijeni. Također, imamo oko 200.000 kn koje dodjeljujemo stvaralaštvu mladih, odnosno udrugama putem natječaja pa sveukupno raspolažemo sa 293.000 kn što smatram vrlo respektabilnim proračunom.

 

 

 

Na  što se Savjet mladih primarno fokusira?

 

 

Prije svega, naša je temeljna zadaća izraditi i realizirati Program za mlade. Otkako sam preuzeo Savjet u prosincu, radili smo najprije na konsolidaciji i podjeli odgovornosti, a zatim smo po prvi put uveli koordinatore za pojedine sektore te sada imamo koordinatora za odnose s javnošću, koordinatora za odnose s udrugama i drugim organizacijama te koordinatora za planiranje programa i projekata.  Ove godine Savjet mladih zajednički je odlučio da ćemo Program za mlade izraditi sami uz pomoć vanjskih suradnika i pojedinih pročelnika u Gradskoj upravi. S obzirom da je Osijek grad studenata i mladih, smatramo da je obrazovanje ključna točka Programa za mlade zbog čega smo prije dva tjedna službeno potpisali suradnju sa Savjetom mladih Osječko-baranjske županije te Studentskim zborom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera te se radujemo budućim edukativnim projektima. Program za mlade zaista nije nešto što je moguće izvesti preko noći stoga smo moj vrhunski tim i ja od samog početka mandata započeli s ulaganjem velikog truda kako bi poboljšali kvalitetu života mladih.

 

 

Koje aktivnosti je Savjet mladih proveo od početka Vašeg mandata?

 

 

 

Otkako sam preuzeo poziciju predsjednika Savjeta, organizirali smo nekoliko projekata uključujući online konferenciju 30. prosinca 2020. pod nazivom "Kako  do posla za vrijeme COVID-19?". Smatramo da je to vrlo aktualna tema koja zanima sve mlade, posebice one koji žele naučiti kako napisati kvalitetan životopis ili kako se najbolje prezentirati kod poslodavca. Moram priznati da smo jako zadovoljni odazivom gledatelja s obzirom da smo imali oko 130 prijava te smo izašli u medijima poput Studentskog.hr koji nisu pisali o nama preko pet godina. Osim toga, proveli smo i neke manje projekte gdje smo izašli među građane i dodjelom ruža obilježili Dan žena te se na taj način približili svojim Osječanima, ali i povećali vidljivost Savjeta. Također, nedavno smo organizirali i konferenciju na temu sporta.


 

Otkako ste postali predsjednik Savjeta, koji je projekt ostvario najveći uspjeh?

 

 

Mogao bih reći da je najuspješniji projekt bila konferencija "Probudi  pobjednika  u  sebi" koju smo organizirali 16. lipnja 2021. godine gdje smo okupili poznate predavače koji su razgovarali o sportu. Vrhunski trener NK Osijek Nenad Bjelica, fitness trener Frane Jerčić i proslavljeni hrvatski gimnastički reprezentativac Robert Seligman, motivirali su mlade za bavljenje sportom i razvijanje pozitivnih životnih navika. Konferencija je nastala zajedničkom organizacijom Savjeta mladih grada Osijeka, Savjeta mladih Osječko-baranjske županije i Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a s obzirom na epidemiološke mjere održana je djelomično online i uživo na Ekonomskom fakultetu Osijek s ograničenim brojem mjesta. Imali smo 60 sudionika konferencije uživo i preko 800 aktivnih pratitelja online, a prenijelo nas je čak 11 medija tako da mogu iskreno reći da nas je odaziv gledatelja oduševio i dao nam snage da nastavimo dalje.

 

 

Što  smatrate da je trenutno najveći problem za mlade u Osijeku?

 

 

Definitivno nezaposlenost. Primijetio sam da su mladi postali vrlo pesimistični i ne vide izlaz iz ove situacije s koronom, a i teže im je izaći iz države u potrazi za poslom. Mnogi moji kolege studenti i studentice radili su u ugostiteljskom sektoru koji je najviše pogođen pandemijom i smatram da je taj posao ključan. Također, smatram da je veliki problem to što mnogi Slavoniju gledaju kao “slijepo crijevo” Hrvatske, ali ona to zaista nije. Osijek kao sveučilišni grad živi punim plućima i nosi puno potencijala stoga je vrlo bitno da svi mi, od Županijske i Gradske uprave do Savjeta mladih, zajedničkim snagama nastojimo kreirati politiku koja će omogućiti mladima preduvjete za bolju budućnost i povećanje zaposlenosti.

 

 

 

Intervjuirala: Elena Lukić