#VuMi2020 – Dan informiranja mladih Vukovar

PRONI Centar za socijalno podučavanje, u okviru programa “Info centar za mlade Vukovar”, jedanaestu godinu zaredom organizira Dan informiranja mladih pod nazivom „VuMi“.
Glavni cilj „VuMi-ja“ je podići razinu informiranosti mladih o mogućnostima i izborima koji im se nude, te ukazati javnosti na potrebu i dobrobit međusektorske suradnje u zajednici u svrhu razvoja kvalitetnijeg života mladih na području grada Vukovara.


11. VuMi2020 koji provodimo ove godine pod parolom Dva tjedna informiranja i aktiviranja obilježit ćemo nizom aktivnosti:
* Istraživanje o navikama i potrebama mladih
* Volonterska akcija „Šareni zid moje škole“
* Photo voice „S kojim problemima se mladi susreću u Vukovaru?“
*Online informativka „Fotografija“


U sklopu ovogodišnjeg „VuMi-ja“ provodimo istraživanje o potrebama i navikama mladih grada Vukovara s ciljem identifikacije istih.
Ovo istraživanje će provoditi PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji s Mirovnom grupom mladih Dunav i Gradom Vukovarom, a u okviru projekta „Programeri zajednice“ financiranog sredstvima Europske unije kroz programa Erasmus+ .
Mišljenje i stavovi mladih od velike su nam važnosti za kvalitetnu izradu Programa za mlade grada Vukovara 2021.- 2024., kako bi isti mogao biti sačinjen od realnih potreba mladih te polučio rezultate značajne za podizanje kvalitete života mladih ljudi.

“Photo Voice – Glas putem fotografije”, je metoda koja se koristi u participativnom istraživanju utemeljenom u zajednici radi dokumentiranja i odražavanja stvarnosti. To je osnažujući i fleksibilan proces koji kombinira fotografiju sa širokim društvenim djelovanjem i obično se koristi u područjima razvoja zajednice. Sudionici kroz svoju umjetnost donose nove uvide i perspektive koje podižu svijest o skrivenim ili previdjenim pitanjima i aspektima zajednice. Od sudionika se traži da izraze svoja stajališta ili predstavljaju svoje zajednice fotografiranjem scena koje ističu istraživačke teme.
Na istu temu željeli bismo da putem fotografije- Photo voice iskažete svoj stav na pitanje „S kojim problemima se mladi susreću u Vukovaru?“ . Prošetajte gradom i zabilježite svojim kamerama vaša razmišljanja i osjećaje povezane s ovom temom.

PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Vukovara u suradnji s Veleučilištem Lavoslava Ružičke u Vukovaru i OŠ Josipa Matoša Vukovar organizira volontersku akciju po nazivom „Šareni zid moje škole“.
Akcija je planirana 18. lipnja, četvrtak, u trajanju od 4 sata, s početkom u 10 sati.
Cilj akcije je putem oslikavanja školskog zida, urediti školski prostor i na taj način doprinijeti kvalitetnijem boravku djece u školskoj ustanovi.
Kroz prilagođeno uključivanje učenika OŠ Josipa Matoša Vukovar u volontersku akciju, cilj nam je također promovirati i poduprijeti razvoj inkluzivnog volontiranja na području grada Vukovara.

Kroz online informativku „Fotografija“ želimo vas uvesti i provesti kroz svijet fotografije. Saznati ćete informacije vezane za povijest fotografije, izrada fotografije putem mobitela i fotoaparata, mogućnosti izrada fotografija putem aplikacija i sl.