Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Pokrenuta inicijativa „Zaorimo hrvatska polja!“

„Svaka kriza je i prilika. Iskoristimo ovu priliku i mobilizirajmo hrvatski poljoprivredni potencijal. Zaorimo hrvatska polja! Posadimo hrvatske vrtove! Uredimo pašnjake i naselimo ih životinjama! Ali djelujmo odmah!“

 

 

Budući da više od polovine prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj dolazi iz uvoza, a kriza uzrokovana koronavirusom se tek zahuktava, u Institutu Oikon odlučili su upregnuti svoje znanje i kapacitete za hitno pokretanje hrvatske poljoprivrede.

Na priloženim kartama prikazane su površine koje su pogodne za korištenje u poljoprivredi, a trenutno se ne koriste, bivše oranice obrasle višegodišnjim korovom ili grmljem, travnjaci i bivši pašnjaci u zarastanju, površine makija i ariga koje su izgorjele u požarima i sl.

 

Uslijed teških vremena uzrokovanih pandemijom koronavirusa, brojne su države, uključujući i svjetske velesile, prisiljene preispitati svoje politike vezane uz samoodrživost nacije. Pored energije i vode, tu svakako ubrajamo i hranu. Kako bi svojim građanima to osigurale, neke su države već poduzele mjere kojima će ograničiti izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.

U Hrvatskoj, gdje uvoz potrebnih prehrambenih proizvoda prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2018. godinu iznosi više od 50 posto, ovo postaje goruća tema u svjetlu očekivanih problema u nadolazećoj ekonomskoj krizi poput smetnji u distribucijskim lancima, nemogućnosti da se zbog društvene distanciranosti poljoprivredni proizvodi prikupe i obrade, problema koji se očekuju u skladištenju proizvoda, itd. Sve su to teme na kojima hrvatsko društvo mora raditi odmah i bez odlaganja kako nam ova poljoprivredna sezona ne bi pobjegla i kako ne bismo imali nestašicu hrane.

„Sa željom da u tome pomognemo, u Institutu Oikon smo odlučili upregnuti vlastito znanje i kapacitete te smo okupili nekoliko odličnih stručnjaka s bogatim iskustvom na području agronomije, ekologije, šumarstva i geoinformatike te zajedno pokrenuli inicijativu pod nazivom „Zaorimo hrvatska polja!“, jer Hrvatska ima velike potencijale, samo ih moramo znati i moći iskoristiti“, smatra Dalibor Hatić, direktor Oikona – Instituta za primijenjenu ekologiju iz Zagreba.

  • Karta 2: Nekorišteno poljoprivredno zemljište u RH prema jedinicama lokalne samouprave / Oikon

Dr. sc. Vladimir Kušan iz Oikona dodaje: „Kao prvi korak napravili smo preliminarnu prostornu analizu potencijala poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj i identificirali preko 400.000  ha nekorištenog poljoprivrednog zemljišta, koje bi se u razmjerno kratkom roku moglo početi obrađivati ili koristiti za proizvodnje hrane. Nekorišteno je sve ono zemljište koje se može koristiti za poljoprivrednu namjenu, a u zarastanju je ili se ne koristi. U ovim preliminarnim kartiranim površinama nalazi se i minirano zemljište, no sva sumnjiva minska područja ćemo radi sigurnosti izbaciti iz nove detaljne i precizne karte na kojoj već užurbano radimo te očekujemo da će ona kroz desetak dana biti završena.“

„Ako se procijeni da je po glavi stanovnika potreban jedan kvadratni metar oranice dnevno, odnosno da jedan hektar može prehraniti 27 osoba kroz cijelu godinu, prema našoj preliminarnoj računici ovom površinom od preko 400.000 ha potencijalno bi se moglo prehraniti gotovo 11 milijuna ljudi godišnje! Ta brojka je naravno značajno manja jer tu moramo uzeti u obzir da dio zemljišta u ovoj karti nije iskoristivo i da ova potencijalno iskoristiva zemljišta nisu jednako plodna, no taj nam je podatak vrlo dobar pokazatelj da Hrvatska itekako ima mogućnosti i potencijal prehraniti ne samo svoje građane već proizvesti hranu i sirovine za izvoz“, objašnjava doc. dr. sc. Hrvoje Kutnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Zrinka Mesić iz Oikona, ujedno i profesorica na Veleučilištu u Karlovcu, nastavlja: „Prema Ustavu  Republike Hrvatske zemljište, biljni i životinjski svijet, odnosno priroda imaju „osobitu zaštitu“ Republike. Veliki broj zaraštenih poljoprivrednih površina predstavlja naš neiskorišteni resurs, ali smanjuje i raznolikost našeg biljnog i životinjskog svijeta. Pokretanje obrađivanja neobrađenog poljoprivrednog zemljišta bitno je i za zaštitu biljnog i životinjskog svijeta.“

  • Karta 3: Nekorišteno poljoprivredno zemljište u RH – prostorni raspored / Oikon

Oikon svoje karte i sve svoje daljnje analize stavlja na raspolaganje svima u Republici Hrvatskoj koji od njih mogu imati koristi, a rezultate analize po pisanom će zahtjevu i bez naknade dostaviti u formatu aktivne baze prostornih podataka jedinicama lokalne samouprave, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i ostalim akterima koji su ključni u kreiranju i provedbi poljoprivrednih politika.

„Pozivamo sve koji žele i koji mogu doprinijeti da se čim prije priključe našoj inicijativi. Svaka kriza je i prilika. Iskoristimo ovu priliku i mobilizirajmo hrvatski poljoprivredni potencijal. Zaorimo hrvatska polja! Posadimo hrvatske vrtove! Uredimo pašnjake i naselimo ih životinjama! Ali djelujmo odmah!“ - naglašava Dalibor Hatić.

Sva pitanja i prijedloge vezane uz inicijativu „Zaorimo hrvatska polja!“ možete dostaviti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Oikon / Ekovjesnik

 

OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju vodeća je licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka/istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji. U svoje 22 godine iskustva, ova privatna i neovisna tvrtka uspješno je odradila čak 1.400 ugovora za više od 300 zadovoljnih klijenata. Područja u kojima djeluje su zaštita prirode i okoliša, industrijska ekologija, obnovljivi izvori energije, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobrazne analize i projektiranje, geografski informacijski sustavi (GIS), daljinska istraživanja i ICT, okolišno pravo, politika i ekonomija, studije izvodljivosti, te upravljanje programima i projektima. Oikon ima status znanstvenog instituta koje mu je 2003. dodijelilo nadležno Ministarstvo. Ovlašten je za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša i prirode, nositelj je licencije za izradu šumskogospodarskih planova, ima dopuštenje za obavljanje poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara, i registriran je za obavljanje geodetske djelatnosti. Osim u Hrvatskoj, tvrtka ima bogato radno iskustvo na projektima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji, Kosovu, Bugarskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru, te surađuje s vodećim konzultantskim kućama diljem Europe. Od 2019. godine Oikon je UNIGIS studijski centar i ulazna točka za studente iz devet zemalja Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije) koji pohađaju online akademski studij iz geoinformatike s diplomom ili certifikatom Sveučilišta u Salzburgu.
 
 
Izvor: ekovjesnik