Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Dođite na radionicu široko shvaćenog filma!

Dragi radoznali svijete, Filmska RUNDA, revijahrvatskog kratkog filma koja se održava 15. i 16.10.2021. u kinu Urania uOsijeku, s veseljem najavljuje i poziva vas na radionicu široko shvaćenogfilma! Uz voditelja Miloša Tomića,zaigranog, tvrdoglavog, nagrađivanog filmaša, animatora, umjetnika svaštarskeorijentacije, uzmite objektive u svoje ruke i raspalite maštu! Bez obzira naprethodno znanje na radionici ćete dobiti priliku navući medvjeđu, vučju ijanjeću kožu, tj. okušati se u dokumentarnome, eksperimentalnome i animiranomefilmu. Izgledat će vam kao da su to tri različita jezika, tri borilačkevještine čije ćete osnove naučiti, a zatim ih dobro prodrmati. Otkrit ćete kakosurađuju ovi ispred i oni iza kamere, reži li režiser, tko je scenografuscenarist i što rade skripter, toner i klaper, ide li prvo priča ili snimka,slika ili glas i sl.


Napokon imate priliku razumjeti glavna pravila, a onda se,naravno, i poigrati s njima, sve uz malo priče i izazova, nekoliko primjera,snimanja na terenu i u studiju, uz nekoliko Miloševih prepreka da igra bude jošzabavnija i uz „slatke muke“ stvaranja koje će snimanje filma učiniti moždanemogućim, ali utoliko zabavnijim! Izazivamo vas da se prijavite i proletitesvijetom filmskoga stvaranja. Tijekom tri nezaboravna dana polaznici će sepodijeliti u manje grupe koje će se međusobno kreativno nadmetati, a koje ćemoderirati voditelj.


Radionica je besplatna i namijenjena je mladima (isvima koji se tako osjećaju). Broj polaznika je ograničen, a održat će se od 15. do 17. listopada 2021. u Kulturnomecentru Osijek.


Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 10. listopada 2021. na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. sa svojim kontaktom (ime, broj mobitela, e-mail igodina rođenja), a umjesto pisma motivacije molimo pošaljite snimku mobitelom u kojoj ste se snimilisvirajući glazbeni instrument koji ne znate svirati.

Ovoga puta vrijedi: što bolje to bolje, ali i što gore jošbolje! Pjesma može biti s ili bez teksta, ali neka bude vaša osobna zvučnaekspresija. Maksimalno trajanje snimke treba biti do minute, žanr je slobodan,a interpretacija nema ograničenja osim što je nužno svirati na nepoznatomeinstrumentu i/ili predmetu. Ne šalimo sei nećemo dijeliti nikome snimku. Želimo vas bolje upoznati i pripremiti zazabavu i filmske izazove!


Više ovoditelju: Miloš Tomić diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti uBeogradu, a magistrirao i doktorirao na filmskoj akademiji FAMU u Pragu. Tijekom studija bio je stipendist na UDK uBerlinu i Universitet Europa u Madridu. Autor je niza nagrađivanih animiranih,eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Sudjelovao je na mnogobrojnimsamostalnim i grupnim izložbama. Od 2008. održao je preko 50 radionica u višeod 26 gradova širom svijeta na temu stop trik animacije, kratkoga filma,subverzije na ulici, art bruta itd. Radionice i tečajevi, osim uvođenjapolaznika u osnove tehnike, dotiču i teme izvora inspiracije, fotogenije,opsesivnost i posvećenost te upotrebu svakodnevnih predmeta u stvaralaštvu. Od2010. do 2019. vodi predmet Kratke videoforme i Animacije na fakultetuSingidunum.


Radionica je organizirana u suradnji s Kulturnimcentrom Osijek te uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade ”Kultura nova”, GradaOsijeka i Osječko-baranjske županije.