Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Eurodesk multiplikatori pomažu mladima istražiti vlastite potencijale i svijet

Eurodesk, europski informacijski servis koji mladima nudi besplatno savjetovanje i provjerene informacije o prilikama za volontiranje, putovanje, stažiranje, studiranje i razmjene te brojnim drugim nacionalnim i međunarodnim mogućnostima uvelike se oslanja na svoje multiplikatore. Riječ je o udrugama mladih ili za mlade koje lokalno provode aktivnosti informiranja, potiču i podržavaju mlade osobe u nastojanju da iskoriste  ponuđene mogućnosti te ostvare osobni i profesionalni rast i razvoj.

 

Eurodesk Hrvatska djeluje u sklopu Agencije za mobilnost i programe EU i surađuje s 15 takvih udruga. Budući da rade sjajan posao odlučili smo  predstaviti naše Eurodesk multiplikatore, njihove zaposlenike, rad i zalaganje kojima usmjeravaju  mlade osobe u Hrvatskoj. Kroz pet povezanih članaka temeljenih na razgovorima s njihovim koordinatori(ca)ma predstavit ćemo 15 hrvatskih Eurodesk multiplikatora.

 

Prvi na redu su PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka, Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara i Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS) iz Petrinje.

 

PRONI Centar za socijalno podučavanje i Mirovna grupa mladih Dunav s mladima svoj rad u području mladih počeli su krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, dok je Udruga IKS nešto mlađa, registrirana početkom 2003. godine.

 

Iz PRONI Centra razgovarali smo s gospođom Mirjanom Jozanović, dok je gospođa Martina Uglik nastupila kao koordinatorica Mirovne grupe mladih Dunav, a gospođa Sabina Stipanec Grgić nastupila je u ime Udruge IKS.

 

Eurodesk je izvrsna početna točka mladima željnih akcije

 

Naše su  sugovornice istaknule kako ih veseli uloga Eurodesk koordinatorica, budući da  Eurodesk koordinacija donosi umrežavanje organizacija koje zajedničkim djelovanjem dopiru do velikog broja mladih i pruža im podršku.

 

“Posao Eurodesk koordinatora mi omogućava kontakt s mladima, aktivnosti koje provodimo su uvijek interaktivne, a Eurodesk kampanje donose dozu zabave u radu”, kaže nam Sabina iz Udruge IKS, a s njom se slaže i Martina iz Mirovne grupe Dunav: “Eurodesk djeluje kao velika obitelj u kojoj je lako doći do informacija što nam pruža izvrsnu poveznicu s mladima u zajednici.”

 

O tome koliko je za mlade koristan besplatan informativni servis poput Eurodeska govori Mirjana iz PRONI Centra: “Kroz iskustvo rada i druženja s velikim brojem mladih ljudi, mogli smo se uvjeriti da je informacija zaista početna točka za svaku akciju, jer kako bi se mladi mogli uključiti u nešto ako ne znaju da takvo nešto postoji?”. Dodaje kako je posebno sretna kad pojedinci nakon početne informacije, zaista prihvate izazov, otputuju i vrate se promijenjeni i osnaženi.

 

Mirjana Jozanović, Eurodesk koordinatorica PRONI Centra za socijalno podučavanje iz Osijeka

 

Mladi u Hrvatskoj tek otkrivaju mogućnosti koje im se nude

 

Prilika za studiranje, razmjene, volontiranje je zaista mnogo i sve ih je više, čega su oni koji duže vrijeme rade s mladima svjesni, no koliko često takve prilike mladi u Hrvatskoj zaista pronalaze za sebe i ohrabruju se iskušati ih je pitanje koje smo postavili našim koordinatoricama. Međutim, u usporedbi s mladima iz drugih država članica Europske unije čiji su mladi već nekoliko generacija upoznati s prednostima programa EU za mlade, naši mladi tek otkrivaju mogućnosti koje su im na raspolaganju.

 

“U Hrvatskoj mladi ne koriste toliko prilike koje im EU pruža, no taj se trend mijenja zadnjih godina”, kaže Sabina, a Mirjana dodaje kako je sve više organizacija koje provode programe međunarodnih mobilnosti i mladih koji ih koriste”.

 

A tko je zaslužan za povećanje interesa i aktivnosti kod mladih? Mirjana smatra kako je velikim dijelom to zasluga udruga koje rade s mladima te neumorno promoviraju prilike za mlade, osnažuju i motiviraju mlade na sudjelovanje i odgajaju nove generacije kojima će sudjelovanje u takvim projektima biti standard, a ne rijetka iznimka.

 

„Za pozitivan zaokret zaslužni su i drugi mladi koji su sudjelovali u međunarodnim razmjenama mladih, proveli semestar studija u inozemstvu ili dugoročno volontirali“, dodaje Sabina. Takvi mladići i djevojke su odlični promotori ili ambasadori aktivnosti za mlade. Njihov međuvršnjački utjecaj kroz prepričavanje osobnog iskustva ponekad je puno snažniji i uvjerljiviji od kampanja na društvenim mrežama ili u drugim medijima.

 

Zbog pandemije smo postali željni druženja i aktivnijeg društvenog angažmana

 

Na pitanje koliko je pandemijska situacija utjecala na interes mladih za ponuđene aktivnosti, Martinina odgovara kako - suprotno očekivanjima – bilježe veliki interes. „Sve više više mladih uključuje se  aktivnosti Mirovne grupe Dunav na lokalnoj razini, jer su postali željni druženja i aktivnog doprinosa u radu“, ističe. Sabina potvrđuje kako su u Udruzi IKS bili primorani promisliti o načinu na koji će raditi u novim uvjetima jer, kaže, “potreba za sadržajem nikada nije bila veća”. Dodaje  kako ih je pandemija, kao i sve nas, natjerala da urone u svijet digitalnih alata i metoda rada s mladima, zahvaljujući čemu su sada pravi eksperti.

 

Sabina Stipanec Grgić, Eurodesk koordinatorica Udruge IKS iz Petrinje

“Pokušali smo mladima što je više moguće olakšati vrijeme lockdowna, komunicirati putem društvenih mreža i pružati podršku, nuditi prilike za mlade koje jesu bile dostupne u tom trenutku i pokušati očuvati nadu za budućnost”, Sabina Stipanec Grgić, Eurodesk koordinatorica Udruge IKS iz Petrinje

 

U PRONI Centru su shvatili kako je mladima u pandemijskim uvjetima najteže padala izoliranost, nemogućnost fizičkog susreta s vršnjacima, pa su tako, uz uvažavanje preporuka za sigurnost, postepeno prednost davali aktivnostima “uživo” s ciljem da im barem djelomice omoguće priliku za život primjeren mladim ljudima.

 

Mladi iz udruge IKS i sadnja Biljkoboraca

Mladi iz udruge IKS i sadnja Biljkoboraca

 

Usprkos potresu i gubitku radnog prostora nastavili su sa svojim radom

 

Prošlu je godinu područje Petrinje, Siska, Gline i okolnih naselja osim pandemije zadesila i situacija u kojoj su u nekoliko trenutaka ostali bez svojih domova i života kakvog su do tad poznavali. Udruga IKS je potresu izgubila svoj radni prostor, ali je njena ekipa bez puno razmišljanja krenula u akciju zbrinjavanja svojih volontera, članova udruge i sugrađana. Kažu kako su im rad olakšale brojne organizacije koje su im priskočile u pomoć, a svaki poziv im je bio “vjetar u leđa” za nastavak daljnjeg rada jer su tada znali da ljudi vjeruju u njih.

 

“Preživjeli smo, radimo i dalje jer ljudima na području Banovine potres i dalje traje, nažalost i doslovno jer je tlo još aktivno, dok ćemo se s posljedicama nositi još dugi niz godina” kaže Sabina i dodaje da su u ovom trenutku njihovi glavni ciljevi revitalizacija zajednice i osiguranje osnovnih uvjeta života kako njihovi sugrađani ne bi morali napustiti prostor Petrinje i okolice.

 

Što je to što naše sugovornice motivira za rad s mladima?

 

„Rad s mladima je poziv, stil života, a motivaciju za rad održava svjesnost da same osobe koje rade s mladima moraju stvarati prilike i kada ih nema. Krizno vrijeme je ono u kojem moraju biti još više prisutni u zajednici“, govori nam Mirjana te zaključuje “tu smo zbog mladih, kao podrška u procesu preuzimanja odgovornosti za svoj život i za život zajednice koje su dio”.

 

Martini je, ističe, rad s mladima uvijek više od ostvarenja ideje kroz projekt. “Rad s mladima traži stalnu podršku, međusobnu podršku samih mladih, mjesto i vrijeme gdje svoje ideje mogu ostvarivati i pružanje prilike da i sami budu kreatori sadržaja”, pojašnjava.

 

Eurodesk lunapark u organizaciji PRONI Centra, Osijek 2020. godine

Eurodesk lunapark u organizaciji PRONI Centra, Osijek 2020. godine

 

Iz Udruge IKS savjetuju svim mladima koji traže priliku za sebe da pogledaju karte Eurodesk mogućnosti i Eurodesk multiplikatora te se jave organizaciji koja im je najbliža. Eurodesk koordinatori imaju najnovije i relevantne informacije, stručni su u svom radu te će znati kako vam pomoći pri odabiru najbolje prilike.

 

Iskustvo koje mijenja život. Nabolje!

 

“Uvijek ponavljamo da je dio odgovornosti i na mladima - moraju sami uložiti vrijeme i trud da se dodatno pripreme, traže dodatne informacije i uz podršku onih koji su tu da im pomognu, informaciju prilagode situaciji u kojoj se nalaze” zaključila je naš intervju Mirjana s pozivom mladima da iskoriste podršku i prilike koje imaju na raspolaganju.

 

Tribina o civilnom društvu u organizaciji udruge IKS iz Petrinje

Tribina o civilnom društvu u organizaciji udruge IKS iz Petrinje

 

Eurodesk je mreža koja mladima želi pomoći da pronađu svoju priliku koja će omogućiti da se bolje upoznaju i usmjere prema svom životnom ili poslovnom cilju. Nebrojeno je mnogo mladih osoba koje im je samo jedno takvo iskustvo promijenilo i obogatilo život. Mirovna skupina Dunav tako je dobila i stalnog volontera čiji je put započeo uključivanjem u njihove aktivnosti, zatim u program Europskih snaga solidarnosti zahvaljujući kojem je iskusio rad i povezivanje sa stranim volonterima.

 

„Jedna se naša volonterka je zahvaljujući razmjeni mladih u Sloveniji zaljubila u aktivnosti za mlade i sada i sama radi u organizaciji civilnog društva na novom projektu kroz koji stječe vrijedno iskustvo za daljnju karijeru“, otkrivaju u PRONI Centru.

 

 

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU