Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kako sam iskoristio vrijeme prije početka fakulteta?

Zvrrr…Školska zvona počela su se oglašavati, a ljeto je već pri kraju. Iako je školska godina počela u rujnu, ljeto za mnoge studente, posebice brucoše, potrajalo sve do početka listopada. Nakon svih matura; stresa oko upisa na fakultet; čupanja kose; nedoumica; panike i konačnoga veselja, odlučio sam produktivno iskoristiti dugačko ljeto. Ovo mi je zadnje slobodno ljeto jer će iduće godine vjerojatno biti u rokovima, seminarima, ispitima i drugim fakultetskim čudesima. U srpnju sam sudjelovao na razmjeni mladih u Osijeku, ali htio sam se odvažiti i nekamo otputovati te tako iskoristiti prilike mobilnosti mladih koje mi se pružaju. Tako sam u kolovozu proputovao Hrvatskom i sudjelovao na dva međunarodna projekta za mlade. 

 

Zov divljine iliti 11. Međunarodni tjedan mladih

 

Moja prva ljetna pustolovina započela je u okolici Velikoga Grđevca, točnije Velikoj Pisanici. Ne znate gdje je to? Nemate pojma, ha? Ne brinite se, ni ja nisam znao kamo točno idem i što me točno čeka. Bube, zmije, medvjedi, srne i spavanje u divljini definitivno su bili nešto što nisam očekivao. Okej, pretjerujem. Nije bilo baš tako. Međutim, jedno zanimljivo iznenađenje bilo je spavanje u šatoru jer do sada nisam imao priliku spavati pod zvijezdama, a ovaj internacionalni program za mlade upravo mi je to omogućio. Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu Impress organizirala je, od 6. do 13. kolovoza, 11. Međunarodni tjedan mladih u Športskom rekreacijskom centru Kukavica. Taj jedinstveni program okupio je preko 70 mladih sudionika iz različitih zemalja kako bi zajedno porazgovarali o ovogodišnjoj glavnoj temi Međunarodnoga dana mladih – ciljevima održivoga razvoja, tj. UN-ovoj Agendi 2030. Osim održivoga razvoja, dotaknuli smo se i teme leadershipa, ljudskih prava, prilika i mogućnosti za mlade, problema mladih, održivoga načina života itd.


Dani su obično bili popunjeni raznim aktivnostima, a jedan smo dan, u sklopu ovogodišnje tematike Međunarodnoga dana mladih, posjetili lokalni OPG kako bismo iz prve ruke vidjeli kako funkcionira obiteljska djelatnost i zašto su uopće OPG-ovi važni za ostvarenje ciljeva održivoga razvoja. Istoga dana posjetili smo i bazene u općini Veliki Grđevac, gdje smo potražili spas od ljetnih vrućina. Osim Međunarodnoga tjedna mladih u ŠRC Kukavica, istovremeno se odvijala i Erasmus+ razmjena mladih Udruge Impress pod nazivom All for one – sports for all, koja je ujedinila sve sudionike u Međunarodni dan mladih. Na taj smo dan organizirali razne radionice, kasnije predstavili svoje radove i znanje drugim sudionicima i tako smo, mi mladi, proslavili svoj dan. Na kraju dana svi smo se okupili oko logorske vatre, jeli sljezove kolačiće, pjevali i promatrali zvjezdano nebo. Sa sigurnošću mogu reći kako sam na projektu naučio mnogo stvari o drugim državama i kulturama, sporazumijevao se na stranim jezicima koje znam, izašao iz zone komfora te stekao međunarodna prijateljstva i nezaboravne uspomene. 

 

Kako sam se izgubio u šumi iliti Erasmus+ razmjena mladih u Istri

 

Nakon što sam se vratio s 11. Međunarodnoga tjedna mladih, gorjelo mi je pod nogama i samo sam tražio kamo bih dalje mogao otputovati ovoga ljeta. Odlučio sam otići ća, i to u okolicu Labina, tj. Kampiralište Tunarica. U zadnji sam čas kupio autobusne karte i već u zoru bio na putu. Dočekali su nas, samo jednom možete pogađati, šatori. Moram priznati da mi se taj nomadski način života poprilično svidio, kako sam se na njega već naviknuo i koliko mi je čudno bilo kada sam se vratio kući. Udruga Alfa Albona organizirala je od 17. do 27. kolovoza razmjenu mladih pod nazivom Stand up for your rights (hrv. Ustani za svoja prava!), na kojoj su sudjelovali mladi iz čak sedam europskih država – Latvije, Poljske, Slovačke, Španjolske, Italije, Mađarske i Hrvatske. Tijekom 10 dana boravka u kamperskom području blizu mora razgovarali smo o raznim temama poput mogućnosti i prilika Erasmus+ programa, važnosti Youthpass certifikata prilikom zapošljavanja, ljudskim pravima, izrađivali smo torbe od starih majica itd.


Osim što smo svaki dan marljivo sudjelovali na raznim radionicama, poslijepodne imali smo dovoljno vremena za odlazak na plažu i uživanju u ljepotama Istre. Svake večeri sudionici iz raznih država, uključujući i mene, prezentirali su svoju državu drugima na međunarodnoj večeri. Tako smo imali priliku naučiti latvijski tradicionalni ples, probati poljsko tradicionalno jelo, uživati u suhomesnatim delicijama Španjolske i Italije itd. Kao zanimljive i nezaboravne uspomene s toga projekta izdvojio bih posjet rudarskome gradu Labinu, gdje smo razgledavajući grad proveli jedno poslijepodne, i moju šumsku (ne)zgodu. Nešto što zasigurno neću zaboraviti jest samostalni povratak iz prodavaonice udaljene par kilometara hoda kroz šumu iz koje nisam znao pronaći put natrag. Međutim, nakon trećega pokušaja uspio sam se vratiti u kampersko područje. Kako? Stvarno ne znam. Osim raznih dogodovština, projekt me naučio mnogo stvari o prilikama za mlade za koje prije nisam čuo i potaknuo me na još veću mobilnost putem programa Europske Unije za mlade do 30. godine života. Nakon ovoga ljeta definitivno razmišljam o odlasku u inozemstvo na svakakve razmjene mladih, treninge, volonterske boravke i sl. s Erasmus+ programom te bih svima mladima poručio da se odvaže i učine isto. Budući da za mene ljeto još nije gotovo, tko zna kakve me zanimljive stvari još čekaju u rujnu i kamo ću sve otići.

 

 

Tekst: Ivan Vuknić