Kampanja "Možeš promijeniti"

Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva sa svojim partnerom FIRE iz mjesta Pecsvarad u Mađarskoj provodi Erasmus+ KA2 projekt KREAFIRE u sklopu kojeg ćemo provesti nekoliko vrlo zanimljivih aktivnosti u kojima i ti možeš sudjelovati kreairajući ono što želiš vidjeti u svojoj školi, ulici, kvartu, gradu.

 

Slijede pravila i upute. 

 

1. Što se može prijaviti?

 

Vaša malena ideja/inicijativa bi trebala biti aktivnosti (jednokratna ili višekratna akcija) koju biste željeli provesti samostalno ili s nekoliko vaših prijatelja (ukupno maksimalno 3 osobe), a koja potiče na aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u vašoj lokalnoj zajednici – ulici, školi, vrtiću, kvartu, gradu ili selu u Osječko-baranjskoj županiji.

Neke od mogućih aktivnosti su ulične akcije, javne kampanje, umjetničke akcije i izvedbe (street art, performansi, predstave, koncerti itd.), mobilizacija drugih unutar vaše škole ili kvarta, debate/tribine. medijski istupi, no i druge aktivnosti su dobrodošle.


Moguće je prijaviti bilo koju ideju koji želite provesti samostalno ili s vašim prijateljima, a s kojom ćete jednim dijelom:

 

-učiniti vašu ulicu, kvart, vrtić, školu, grad ili selo ljepšim mjestom za život vama, vašim prijateljima, susjedima, sumještanima ili sugrađanima;


-konkretno riješiti ili pridonijeti rješavanju problema u lokalnoj zajednici čime se poboljšavaju uvjeti i kvaliteta življenja u vašoj zajednici;


-potaknuti u većoj ili manjoj mjeri dobrovoljni/volonterski rad i drugih ljudi u u vašoj lokalnoj zajednici

 

2. Tko se može prijaviti?

 

Mogu se prijaviti mlade osobe (13-27 godina), s područja Osječko-baranjske županije, samostalno ili u grupi do 3 prijatelja ukupno. (Prije podnošenja prijave pročitaj pažljivo tekst, ukoliko si maloljetan/na, pročitaj ga s roditeljem ili skrbnikom).

 

3. Što se ne može prijaviti?

 

aktivnosti kojima se traže financijska sredstva isključivo za kupnju i raspodjelu humanitarne pomoći;

akcije kojima se traže investicijska ulaganja za izgradnju kapitalnih objekata;

akcije čija je jedina svrha stjecanje osobne koristi pojedinaca koji će prijaviti svoju ideju;

prijava koja ima elemente dugoročnog projekta (npr. izobrazbe, tečajevi, dugoročne aktivnosti, itd.);

izleti, hodočašća i slične jednokratne manifestacije;

akcije koje se temelje na opremanju i/ili adaptaciji uredskoga prostora ili drugog prostora koji organizacija koristi za potrebe redovne djelatnosti te akcije koje se temelje na kupnji uredske opreme;

projekti većih razmjera za koji su potrebna dodatna financijska sredstva za zatvaranje financijske konstrukcije;

akcije koje su pretežno usmjerene vjerskim ciljevima;

akcije koje se temelje isključivo na tiskanju knjiga i/ili brošura te izradi mrežnih stranica;

akcije koje uključuju dionike izvan vašega mjesta u kojem živite.

 

4. Trajanje

 

Aktivnost provedbe vaše ideje može biti duža, no ona može biti i jednokratna. Tijekom našeg boravka u Mohaču u Mađarskoj, od 9. do 13. siječnja 2020. godine, još ćemo dodatno razraditi ideju s trenerima kako bi provedba bila jednostavnija za vas i vaše prijatelje. Nakon Mohača se vraćamo kući i radit ćemo svi skupa na ostvarenju vaših ideja. Bitno je samo planirati njeno trajanje od 15. veljače 2020. godine, a s rokom izvršenja najkasnije do 30. travnja 2020. godine.

 

5. Financijska sredstva za provedbu ideje

 

Vaša ideja će biti financirana od strane pojedinaca, tvrtki i institucija iz naše Županije, a tijekom i nakon kampa u Mađarskoj ćemo zajedno procijeniti nužnost određenih troškova i provesti vašu ideju koristeći sve dostupne resurse naših zajednica. Iz tog razloga se tijekom prijave traži samo okvirni plan i mogući trošak provedbe vaše ideje.

 

6. Kako se prijaviti?

 

Prijaviti svoju ideju, samostalno ili s grupom (3 osobe ukupno) moguće je putem ovog obrasca do 29. prosinca 2019. godine. Do početka kampa u Mohaču, 9. siječnja, imat ćemo nekoliko sastanaka kako bi se upoznali s vama i vašim roditeljima/skrbnicima. Sastanci, kao i aktivno sudjelovanje prije, tijekom i nakon kampa, do kraja provedbe vaše ideje u vašoj lokalnoj zajednici su obvezni i nepoštivanje istoga je uvjet za isključenje iz projekta.

 

Sva pitanja vezana uz uvjete Poziva na dostavu projektnih prijedloga mogu se poslati putem e-maila u razdoblju od 26. prosinca 2019. godine na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

7. Objava rezultata

 

Rezultati će biti objavljeni 31. prosinca 2019. godine. Ukoliko vaša ideja ne bude odabrana i ne budete sudjelovali u kampu u Mohaču u Mađarskoj, nemojte gubiti nadu! Moramo napomenuti kako će biti još sličnih poziva tako da ćete moći prijaviti svoju ideju naknadno u nekom drugom terminu i za drugi kamp koji planiramo provesti.

 

Sudionici koji se prijavljuju bi trebali biti:

 

Zainteresirani za malene promjene/akcije u svojoj lokalnoj zajednici tebaju biti:

-Iz Osječko – baranjske županije

-Od 13 do 27 godina starosti

-Odgovorni, tolerantni i motivirani poštivajući sva gore navedena pravila sudjelovanja

-Biti spremni aktivno sudjelovati u provedbi cjelokupne akcije i kampa u Mohaču

 

Rok do kada je moguće popuniti obrazac jest 29. prosinca 2019. godine

 

Izvor: udruga Kreaktiva