Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Upoznajte Karašicku Republiku!

 

O Karašickoj Republici govori nam tajnik udruge, Matej Vidranski.


Za početak, informacije o udruzi.  Udruga Karašicka Republika osnovana je 2017. godine s ciljem promicanja i razvitka kontinentalnog turizma, kulture, kulturnih i kreativnih industrija te sporta i rekreacije. Nastala je iz spontane inicijative mladih koji su organizirali šaljivu fašničku republiku s ciljem boljeg povezivanja i suradnje pojedinaca i udruga s područja spojenih gradova rivala – Valpova i Belišća. Glavne aktivnosti udruge su organiziranje raznovrsnih događanja i aktivnosti na području gradova Valpova i Belišća, ali i šire. Glavna događanja Udruge su Festival sira i vina, Bistrigin – prvenstvo Panonije u igranju picigina, Vaterpolo u žitu, Međunarodni dan Karašice, Biciklijada Deer & Bike u Dražu,...također, kroz cijelu godinu organiziraju i manja događanja (Lessing po Baranji, Fašnička Karašicka Republika, Maškara Treškara,...), ali i aktivnosti kroz projekt Društveni centar Valpovo kojeg trenutno provode.


Upitali smo Mateja koji je jedan od najuspješnijih projekata koje je organizirala i provela udruga Karašicka Republika. Odgovara da je najuspješniji projekt za sada projekt Društveni centar Valpovo, koji Udruga provodi već više od godinu dana, s partnerima, valpovačkim udrugama Mi i Revolution, Društvom naša djeca grada Valpova te Gradom Valpovom. Kroz projekt organiziraju razne aktivnosti, radionice i predavanja za djecu, mlade i osobe s invaliditetom na mjesečnoj bazi, također su uspostavili nekoliko Programa grada Valpova – za osobe s invaliditetom, za mlade i o pravima i zaštiti djece. Također su uspostavili Volonterski centar i Info centar za mlade grada Valpova te adaptiraju i opremaju novi Društveni centar Valpovo koji će služiti kao institucija u kojoj će se održavati raznovrsne društvene aktivnosti namijenjene različitim kategorijama građana grada Valpova.


Naravno, uz brojne projekte i aktivnosti nemoguće je zaobići razne izazove i poteškoće koje se javljaju. Kako kaže naš sugovornik, jedan od najvećih izazova koje Udruga ima u svojem radu jest svakako organiziranje raznovrsnih događaja i manifestacija. Ovisno o lokaciji događaja, vremenskim prilikama (i neprilikama), izazov je smisliti što kvalitetniji i zanimljiviji program i sadržaj i tako aktivirati lokalnu zajednicu na dolazak. Također, s obzirom da udruga ima ograničen budžet za organiziranje događanja, ponekad moraju i improvizirati i tražiti alternativne načine za organizaciju, stoga je također i to isto jedan od većih izazova.


Kada govorimo o izazovima, ništa se ne može usporediti s pandemijom. Upitali smo Mateja kako se Udruga snašla u ovo izazovno vrijeme. Matej govori kako je svakako teže organizirati neke od većih događaja kao što su Festival sira i vina, koji su morali odgoditi već drugu godinu zaredom, ali uvijek improviziraju, pa neke od ostalih većih događanja kao što su Bistrigin i Vaterpolo u žitu organiziraju u nešto manjem obujmu nego prijašnjih godina. Pandemija je svakako otežala organizaciju događanja, tako da smo neke aktivnostima promijenili sadržaj. Npr, za Međunarodni dan Karašice ove je godine bila organizirana isključivo biciklijada, Bistrigin je imao manje ekipa i sadržaja za posjetitelje bistrinačke plaže,...


Za kraj ovoga intervjua, iznosimo informacije o nadolazećim aktivnostima i projektima, te kako im se zainteresirani mogu pridružiti.


Neke od nadolazećih aktivnosti su biciklijada Grofmannovim putevima, koja će se održati početkom listopada, u kojoj će se biciklima proći veći dio Valpovštine, što urbanim dijelovima, što prirodom (šume, livade, poljski putevi). U drugoj polovici listopada Udruga održava Ginkaraj, rock festival s izvođačima s područja Valpovštine, i to ispred valpovačkog dvorca Prandau-Normann, ispod višestoljetnog stabla ginka. Udruga također, kroz projekt Društveni centar Valpovo, organizira preko 14 aktivnosti mjesečno, za djecu, mlade i osobe s invaliditetom.


Ako ste zainteresirani, potražite udrugu Karašicka Republika na društvenim mrežama (Facebook i Instagram) i njihovoj internetskoj stranici gdje možete podržati i pratiti njihov rad i također  postati član i tako postati dio velike obitelji Karašicke Republike.


Još jednom zahvaljujemo udruzi Karašicka Republika i želimo im puno uspjeha u radu.

Ana Štivičić