Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Moje iskustvo s ljetnoga kampa Udruge IKS u Orahovici

Iako je sada već jesen i uskoro dolazi hladna zima, valja se prisjetit nezaboravnoga ljeta. Mladi obično za vrijeme ljetnih praznika odlaze na more s obitelji, druže se s prijateljima, uživaju u sunčanim zrakama i osvježavaju se hladnom vodom. Neki mladi ovo ljeto odlučili su izaći iz zone komfora i sudjelovati na ljetom kampu u Orahovici. Među 26 mladih ljudi iz različitih dijelova Hrvatske bio je i jedan iz Čepina – ja, Ivan Vuknić. 


Udruga IKS iz Petrinje bavi se promicanjem informatike, kulture i suživota te je u Orahovici organizirala besplatni ljetni kamp za mlade uz pomoć dječje zaklade Pestalozzi, projekta „CROSS WORK“ i Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje. Kamp je održan od 26.srpnja do 7.kolovoza 2020.godine u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. Sudionici kampa došli su u ljetni kamp iz Osijeka, Orahovice, Siska, Kutine, Zaprešića, Splita i drugih mjesta, a ubrzo smo se svi sprijateljili.


Pregršt aktivnosti i radionica, nova prijateljstva i  nezaboravne uspomene


Udruga IKS pobrinula se da nam ne bude dosadno te je prosječan dan kampa bio ispunjen s pregršt aktivnosti i radionica koje su se pretežito odvijale na otvorenome poštujući propisane epidemiološke mjere. Aktivnosti i radionice bile su o društvenim problemima te se od nas tražilo logičko i kritičko razmišljanje. „Sociometrija“, „Albatros“, „U centru pozornosti“, „Smrdljiva riba“ i „Savršen dom“ neka su od imena provedenih aktivnosti i radionica. Raspravljali smo o slobodi, dječjim pravima, miru, slobodi medija i različitostima te smo tako „proširili“ svoje vidike o navedenim temama. Neki od nas okušali su se u meditaciji i yogi te su tako pokušali pronaći vlastiti unutarnji mir. Gotovo svaki dan održavao se turnir u nekome sportu ili društvenim igrama na kojem smo mogli sudjelovati svi bez obzira na prijašnja iskustva. Između ostaloga, imali smo i online aktivnosti i radionice s mladima iz Udruge Impakt iz Poljske te smo na taj način stekli internacionalna prijateljstva. Putem Skype videopoziva igrali smo društvene igre s prijateljima iz Poljske te smo radili tradicionalnu poljsku salatu. Dok smo radili tradicionalnu poljsku salatu, Poljaci su spremali hrvatski sataraš te su naglasili kako im je sataraš vrlo ukusno jelo. Imali smo priliku razgovarati sa psihologinjom o mentalnome zdravlju i depresiji u adolescenciji putem Skype videopoziva. Također,  imali smo priliku sudjelovati i u radijskoj emisiji.


 Za švicarski Powerup Radio zaklade Pestalozzi mogli smo provesti intervju, dati osvrt na pogledani film ili iskustvo u ljetnome kampu i pjevati najdražu pjesmu. U sklopu ljetnoga kampa postojao je i Youth Club u kojem smo se često družili, ispijali popodnevnu kavu, igrali društvene igre, crtali, izrađivali nakit, pjevali i svirali.

  Potrebno je istaknuti kako nismo cijelo vrijeme bili u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. Orahovačko jezero, Adrenalinski park Duboka i Park prirode Papuk pronašli su se na našem dnevnom rasporedu. Uživali smo u sunčanim danima te svježem zraku bez tehnologije. Adrenalinski park Duboka posebno nam se svidio jer smo tako mogli „pobijediti“ iracionalan strah od visine, te iskusiti razne sprave na velikoj visini i zip line preko potoka. Kako su dani odmicali, bili smo sretni zbog povratka kući, ali i jako tužni zbog rastajanja s novim prijateljima. Čak sam se i našao među pet sudionika ljetnoga kampa koji su osmislili i uglazbili pjesmu ljetnoga kampa. Pjesmu smo zadnje večeri predstavili drugim sudionicima kampa i članovima Udruge IKS. U pjesmi smo na šaljiv način opjevali zgode i nezgode mladih kampera za vrijeme boravka u Orahovici.


Veliki zadatak – stvoriti društvo bez predrasuda, govora mržnje i diskriminacije


Ljetni kamp Udruge IKS koji se održao u Orahovici pravi je pokazatelj kako su mladi jači od koronavirusa i kako unatoč globalnoj pandemiji mladi mogu steći nova prijateljstva i stvoriti dugoročne uspomene. Sudjelovanjem na kampu dobili smo priliku ukazati na aktualne društvene probleme, izreći svoje stajalište o određenim temama, progovoriti o osobnim problemima, pronaći unutarnji mir te smo mogli otkriti svoje pozitivne osobine. Na nama je veliki zadatak – promijeniti društvo i svijet. Poučeni problematikom društva sudionici kampa trebaju na miran i staložen način promijeniti konzervativna razmišljanja društva u kojem živimo i tako stvoriti sigurno društvo bez predrasuda, govora mržnje i diskriminacije.  

 

Tekst i  foto: Ivan Vuknić