U tijeku je natječaj za mlade i neafirmirane modne dizajnere, trebaju poslati radove na temu mode budućnosti

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU, Zagrebačka 27, 52100 Pula, Hrvatska, u u sklopu projekta MODOMETRIJA objavljuje javni natječaj za mlade neafirmirane i buduće modne dizajnere/ice iz Hrvatske i inozemstva od 15 do 25 godine bez obzira na formalno obrazovanje.

Zadatak dizajnera/ica koji se žele prijaviti na natječaj je izrada skica za 5 modela koji predstavljaju njihovu mini kolekciju na zadanu temu. Tema ovogodišnje MODOMETRIJE je: 2050. – Moda budućnosti. Natjecatelji se prijavljuju u dvije kategorije: 1. mladi od 15 do 19 godina i 2. mladi od 20 do 25 godina.

 

Natječaj je otvoren od 21. ožujka 2023. do 20. svibnja 2023. u 23:59 sati.

 

1. PREDMET I SVRHA NATJEČAJA
Predmet natječaja je odabir mladih dizajnera koji će nakon dva kruga natjecanja dobiti priliku sudjelovanja u snimanju promotivnog videa (virtualne modne revije) te fotografija za Story Book.
Svrha natječaja je poticanje mladih neafirmiranih i budućih modnih dizajnera na kreativnost i izvedbu dizajnerskih rješenja, što im daje priliku da predstave svoje radove široj modnoj publici, medijima i kupcima.

 

2. UVJETI SUDJELOVANJA U NATJEČAJU
Na natječaju se mogu prijaviti učenici srednjih škola, studenti i/ili diplomanti dizajnerskih škola i akademija iz Hrvatske i inozemstva te svi ostali neafirmirani modni kreatori do 15 do 25 godine starosti.
Prijava mora sadržavati kratku autobiografiju autora te opis koncepta kolekcije (detaljan opis modela, tkanina i materijala). Uz koncept je potrebno priložiti i skice pet modela osmišljenih na zadanu temu ovogodišnjeg natječaja: 2050. – Moda budućnosti.
Od pet modela iz mini kolekcije kandidati u prijavi moraju naznačiti jedan model koji će u konačnici i realizirati ukoliko budu odabrani za sudjelovanje u drugom krugu natjecanja. Odabrani model bit će predstavljen u promotivnom videu MODOMETRIJA (virtualna modna revija) te u Story Booku.
Nakon realizacije modela u drugom krugu natjecanja stručni žiri proglasit će pobjednike u obje kategorije: 1. mladi od 15 do 19 godina i 2. mladi od 20 do 25 godina.
Zaprimljene prijave će i ove godine biti pregledane od strane stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

 

3. SMJERNICE ZA SUDIONIKE NATJEČAJA
Identitet dizajnirane kolekcije trebao bi biti moderan, vizionarski, inovativan i usklađen s temom natječaja.
Kolekcija mora sadržavati skice 5 modela od kojih treba naznačiti jedan model koji će biti izveden za sudjelovanje u drugom krugu natjecanja.
Kao rezultat, očekujemo integrirano dizajnersko rješenje s visokom dodanom vrijednošću.

 

4. KRITERIJI NATJEČAJA
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo ocjenjivat će pristigle prijedloge prema sljedećim kriterijima:
• tumačenje teme natječaja
• kreativnost
• individualnost
• izbor materijala i inovativnost kolekcije
• priča koja stoji iza kolekcije
• tehnička izvedba

 

5. POSTUPAK JAVNOG NATJEČAJA
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo će prilikom ocjenjivanja uzeti u obzir sve pravodobno pristigle prijave
koje odgovaraju predmetu i uvjetima natječaja.
Odabrani finalisti koji ulaze u drugi krug natjecanja bit će obaviješteni putem e-maila, najkasnije do 15. lipnja 2023. godine.
Odabrani kandidati u drugom krugu natjecanja trebaju izraditi naznačeni model i poslati pet fotografija izvedenog modela do 01. kolovoza 2023.
Finalisti koji uđu u drugi krug natjecanja sudjelovat će na snimanju promotivnog videa (virtualne modne revije) te fotografija za Story Book tijekom mjeseca listopada 2023. godine u Puli. Početkom kolovoza kandidati koji su ušli u drugi krug natjecanja dobit će detaljne informacije o lokaciji i datumu snimanja.

 

 

Na natječaj je potrebno poslati sljedeće:

· Ispunjenu prijavnicu (prijavnica se nalazi na linku: https://forms.gle/id66hpaoPeLyH9Nv9 )
· Opis i koncept kolekcije
· Skice 5 modela mini kolekcije na zadanu temu: 2050. – Moda budućnosti
· Detaljni opis modela te tkanina i materijala koje se namjeravaju upotrijebit u izradi jednog modela.
Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.
Svi radovi šalju se isključivo elektroničkom poštom putem (npr. Jumbo Mail ili We transfer) na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Izvor: Svijet kulture