Kalendar događanja

Studeni 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Pomakni svijet! – Iskustvo s Erasmus+ razmjene mladih

Od 27. srpnja do 1. kolovoza imao sam priliku sudjelovati na Erasmus+ razmjeni mladih u Osijeku, koju je organizirala Udruga za rad s mladima Breza. Iako sam ovo ljeto planirao otputovati na razmjenu mladih u inozemstvo, zbog spleta okolnosti odlučio sam, ipak, svoju prvu razmjenu odraditi u Osijeku te mi je drago što sam za prvu razmjenu odabrao svoj rodni grad. Tijekom šest dana družio sam se s mladima iz Rumunjske i Španjolske u sklopu Erasmus+ razmjene mladih Move the world! (hrv. Pomakni svijet!) te sam stvorio nezaboravne uspomene i stekao nova iskustva. 

 

 

Tooo, nema štrebanja dosadnoga gradiva!

 

Budući da mi je to bila prva Erasmus+ razmjena mladih, nisam znao kako funkcioniraju radionice koje su bile u programu šestodnevne razmjene. Iako sam do sada sudjelovao u raznim projektima, po prvi put sam imao priliku susresti se s jedinstvenim načinom prenošenja znanja i učenja. Svaka država sudionica organizirala je radionice na određenu temu, a glavni voditelji tematskih radionica bili su mladi koji su drugim mladima prenosili svoja znanja, iskustva i vještine. Tako su sudionici iz Španjolske organizirali i proveli radionice o održivome razvoju; sudionici iz Rumunjske o ljudskim pravima i migracijama, a mi, ekipa iz Hrvatske, obradili smo temu medijske pismenosti. Radionice su bile interaktivne i razlikovale su se od klasičnoga načina učenja koji se obično pojavljuje u obrazovnim ustanovama. Nije bilo nikakvoga suhoparnog gradiva i dugačkih prezentacija, pa je bilo lakše obraditi određenu društvenu problematiku. Iako je formalno obrazovanje vrlo važno, istaknuo bih kako je neformalno gotovo jednako važno te da putem takvoga načina učenja mladi lakše mogu naučiti nešto novo i naučeno primijeniti u stvarnim situacijama.

 

Mladi – nositelji velikih društvenih promjena

 

Iako sudionici radionica dolaze iz drukčijih dijelova Europe, bilo je izuzetno zanimljivo slušati o raznim društvenim problemima pojedine države te kako mladi žele napraviti pozitivne promjene i stvoriti inkluzivno društvo bez ikakvih oblika nepravde. Bez obzira na to što smo toliko različiti, dolazimo iz različitih okolina, imamo različite životne prilike i sl., shvatili smo kako smo svi gotovo jednaki i kako smo svi došli na razmjenu mladih s istim ciljem – promijeniti svijet! Gotovo svi mladi složili su se kako smo pokretači velikih promjena u društvu te kako stariji obično ne žele saslušati naše ideje i stavove. Definitivno mogu reći kako mladi žele pomaknuti svijet na bolje i kako pomoću ovakvih projekata njihov glas te njihove ideje trebaju biti uvaženi.  Pomoću ove razmjene sprijateljio sam se s ljudima koji imaju ista ili slična razmišljanja poput mojih te nas je sve posebno povezala želja za rješavanjem društvenih problema i ostavljanjem pozitivnoga traga u svijetu.

Razmjena mladih u Osijeku za mene je bila velika lekcija odraslosti i odgovornosti jer je pokazala kako su mladi sposobni promijeniti svijet i pridonijeti ljudskim pravima, održivome razvoju, klimatskim promjenama itd. Iako smo kontinuirano razmjenjivali svoja znanja i sudjelovali na radionicama razmjene mladih, imali smo potpunu slobodu za druženje s prijateljima iz drugih država i istraživanje grada. Grad Osijek bio je na tjedan dana naš novi dom te nas je naučio mnogo toga o različitim kulturama, ljudskim pravima, medijskoj pismenosti, održivome razvoju, migracijama i najvažnije – prijateljstvu. – ističe Alexandra Albert, sudionica Erasmus+ razmjene mladih iz Rumunjske.  

 

Svakog gosta tri dana dosta! 

 

U sklopu Erasmus+ razmjene mladih imao sam priliku sudjelovati na trodnevnome događanju U gostima, koje je okupilo mlade iz raznih europskih država, a koji su sudjelovali na drugim Erasmus+ razmjenama koje su se istovremeno odvijale u Osijeku. Andaluzijski ples, finski ples, rumunjsko pjevanje, crtanje kanom, kaligrafija itd., samo su neke od kreativnih radionica na kojima su mogli sudjelovati svi znatiželjni prolaznici i mladi s Erasmus+ razmjena. Kao posebnost toga događanja istaknuo bih to da su mladi s razmjena vodili razne radionice za mlade s drugih razmjena te ih tako na jedinstven način učili o svojoj kulturi i posebnosti države iz koje dolaze. Sudjelovao sam na nekolicini radionica, a kao najzanimljivije istaknuo bih rumunjsko pjevanje i andaluzijski ples. Drago mi je što su me mladi naučili zanimljive stvari iz svoje kulture i prenijeli svoje znanje na mene, ali i druge. Također, jedna od posebnih radionica bila je radionica tkanja pomoću koje su mladi kreirali internacionalnu tekstilnu mrežu s motivima svoje države, pa su se tako na šarenim tkanjima mogli pronaći razni predmeti i simboli koji predstavljaju određenu državu sudionicu trodnevne manifestacije i razmjene mladih. 

 

Kao sudionica međukulturne manifestacije u Osijeku mogu reći da je bilo zabavno podijeliti kulturu svoje zemlje s mladima iz drugih država, ali i zainteresiranim prolaznicima. Bilo je zanimljivo vidjeti kako su ljudi svih dobnih skupina zainteresirani za učenje tipičnoga andaluzijskog plesa sevillanas, a posebno mi je bilo zanimljivo voditi radionicu plesa s mladim sudionicima razmjene iz Španjolske. Možda se na prvu ples činio kompliciranim, ali svi sudionici radionice odradili su odličan posao! – kaže mlada sudionica razmjene Move the world! iz Španjolske Araceli Luque López. 

 

Tekst: Ivan Vuknić