Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Prilike i mogućnosti za mlade – Što se sve mladima nudi?

Konačno je stiglo ljeto koje su svi mladi priželjkivali, a koje mladima donosi pregršt slobodnog vremena za razne aktivnosti. Bilo da se radi o ljetu ili pak školskoj i akademskoj godini, mladi svoje slobodno vrijeme provode na razne načine – neki se bave glazbom, drugi se bave sportom, treći plešu, četvrti vise na internetu itd. Međutim, postoji puno širi spektar prilika i mogućnosti za mlade, a mladi obično ni ne znaju što im se sve nudi.


Besplatna putovanja!?


Vruće španjolske ulice, okus grčkog sira, dugi skandinavski dani, miris francuske lavande… Zvuči zanimljivo, zar ne? Postoje razne prilike za mlade koje su besplatne i koje zvuče primamljivo, poput nekakva ljetovanja iz snova. Ipak, mnogi besplatne prilike za mlade poistovjećuju s odmorom, a ne i pravom svrhom takvih posebnih prilika i mogućnosti za mlade. Iako je većina toga za mlade do 30. godine života besplatna, važno je istaknuti kako su mladi glavni akteri raznih projekata i razmjena jer oni svojom zainteresiranosti i aktivnim sudjelovanjem doprinose cjelokupnome sadržaju i realizaciji zamišljenoga. Stoga je važno maksimalno se uključiti u projekt. Postoji pregršt prilika i mogućnosti za mlade koji omogućuju odlazak i boravak u inozemstvu, a jedni su od dobro poznatih prilika i mogućnosti za mlade Erasmus+ projekti koji donose pregršt zabavnoga i edukativnoga sadržaja u vidu studijskoga boravka, razmjene mladih i sl. Glavni su ciljevi takvih projekata poticanje mladih na kritičko razmišljanje, osvještavanje društvenih problema, prihvaćanje različitosti, učenje o raznim kulturama itd.


Zbog beskrajnih mogućnosti koje Erasmus+ nudi imala sam priliku sudjelovati na tri projekta – u Osijeku, Finskoj i Sloveniji. U Finskoj sam osim razgledavanja prekrasnoga Helsinkija i bivanja u tradicionalnoj sauni, imala priliku učiti o rasizmu i diskriminaciji. Naučila sam mnogo toga o rasizmu od druge generacije useljeničkih obitelji iz Somalije, a u Sloveniji sam se tjedan dana družila s mnogim nacijama i raspravljala o diskriminaciji i inkluziji u sportu. Erasmus+ preporučujem svima koji su željni novih vrijednih iskustava i bogatoga cjeloživotnog znanja! – poručuje mlada studentica Ena Ravlić.Ali to se ne plaća, nema zarade…


Popraćeni idealima i vrijednostima materijalističkoga svijeta u kakvom danas živimo, mladi obično obavljanje nekoga posla percipiraju kroz proces rada i zarade. S druge strane, postoje mladi koji odbacuju takve ideje i stavove te se odlučuju na neprofitan rad i jedinstvenu priliku za doprinos zajednici – volontiranje. No zbog čega sve neki mladi ne žele volontirati, ali i sudjelovati u raznim prilikama i mogućnostima? Osim profita, postoje i drugi razlozi manjka zainteresiranosti mladih za volontiranje i sudjelovanje u raznim prilikama i mogućnostima. Bruno Koić iz Volonterskog centra Osijek, programa organizacije DKolektiv, kaže kako su mladi skupina koja ima različite interese. Ističe kako bi snažnije motiviranje mladih i kvalitetnija prezentacija prilika i mogućnosti uvelike doprinijeli većem broju mladih aktivnih građana. Važno je naglasiti i kako samo volontiranje, ali i sudjelovanje u raznim projektima, radionicama, edukacijama i sl. donosi mnogobrojne prednosti; poput osobnoga rasta i razvoja, novih poznanstava, stjecanja raznih kompetencija, lakšeg pronalaska posla, već spomenutoga doprinosa društvu i sl., pa je takvom obliku provedbe slobodnog vremena teško pronaći manu.


Kako i gdje se informirati?


Iako mladi svakodnevno surfaju brzim valovima društvenih medija, obično ne opaze razne prilike koje im se nude. Može se reći da su mladi poprilično neinformirani po pitanju širokoga spektra mogućnosti koji im se nudi. Zašto je tako? Maja Knežević iz Regionalnog info-centra za mlade Osijek kaže kako se rijetko održavaju edukacije o načinima pretraživanja prilika i mogućnosti za mlade te informiranja o njima i naglašava kako se mladima u online svijetu prezentira velika količina informacija o prilikama i mogućnostima koje mladi teško mogu popratiti zbog opsežnosti. Jedan od načina informiranja mladih o raznim prilikama koje im se nude od 15. pa sve do 30. godine života je odlazak u Regionalni info-centar za mlade, koji je zamišljen kao fizički i internetski prostor gdje mladi mogu pronaći informacije o raznim temama. Također, umjesto besmislenoga scrollanja društvenim mrežama mladi radije mogu scrollati korisnim internetskim stranicama i pretraživati zanimljive mogućnosti i prilike jer se, često, one upravo ondje mogu pronaći. Hmm, možda sljedeći put na društvenim mrežama umjesto zabavnoga i promidžbenog sadržaja pronađete nešto korisno i odvažite se u raznim aktivnostima namijenjenim mladima?

 

Tekst: Ivan Vuknić