Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Klikate li sigurno?

Mladi su društvena skupina koja provodi podosta vremena na internetu te im je život bez njega nezamisliv. Razvojem tehnologije uporaba interneta sve je masovnija, no koliko je internet uistinu siguran i što sve krije?

 

Safe space ili dangerous place? 


Današnje društvo relativno je podijeljeno. Neki internet smatraju vrlo sigurnim i korisnim prostorom, dok ga drugi i dalje smatraju opasnim i mračnim mjestom. Gledanje videozapisa, pretraživanje ukusnih recepata, kreiranje zabavnoga sadržaja na društvenim mrežama, igranje računalnih igrica, komunikacija, učenje i pronalaženje korisnih informacija i sl. samo su neki od pozitivnih i korisnih načina uporabe ove velike mreže podataka. Iako internet ima svoje prednosti, važno je naglasiti kako ima i svoje mane. 


Sve u granicama normale…


Ovisnost o internetu sve je češći problem koji se definira kao psihološki poremećaj, a označava nemogućnost kontrole nad korištenjem internetom uz pojavu neke vrste tjeskobe i ozbiljnih poremećaja. Osim što ovisnost o internetu može imati psihičke posljedice, ono može imati i razne fizičke posljedice. Kao neke od posljedica mogu se izdvojiti bolovi i ukočenost u zglobovima i kralježnici, crvenilo očiju, česte glavobolje itd. Kako se ne bi razvila ovisnost, potrebno je ograničiti količinu vremena provedenog na mreži, kvalitetno provoditi slobodno vrijeme te postaviti uvjete korištenja sadržajima na internetu.

Osobno se koristim internetom u svrhu informiranja, slanja elektroničke pošte, učenja te, kao i svi mladi, radi zabave, opuštanja i društvenih mreža. Internet pruža brojne mogućnosti, ali treba biti oprezan. – kaže Natali Jukić, učenica 4. razreda I. gimnazije Osijek

 

Cyberbullying – sinonim sve učestalijeg oblika nasilja 


Pogledaj se kak' si ružna, Aj' pliz smršavi, i De, kak' ste dosadni samo su neki od izraza koji se mogu pronaći na raznim blogovima, forumima, društvenim mrežama i sl. Cyberbullying  virtualno je nasilje sve učestalije među djecom i mladima. Magistra psihologije Daria Matković djelatnica je Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te Centra za sigurniji internet kaže kako posljedice cyberbullyinga često znaju biti i dalekosežnije od onih koje su prouzročene nasiljem u stvarnim situacijama jer publika može biti puno šira, a kao način sprječavanja ovoga oblika nasilja ističe važnost pravovremene edukacije djece, mladih i roditelja o cyberbullyingu, njegovim oblicima i posljedicama. 

Obično ignoriram uvrjedljiv sadržaj, ali postoje ljudi nad kojima se dnevno izvršava tortura virtualnim zlostavljanjem, a posljedice su velike. O cyberbullyingu ne treba šutjeti, žrtve trebaju potražiti pomoć. Promislite što govorite i dijelite na internetu jer možete nekoga ozbiljno povrijediti! – poručuje Andrija Šušak iz 4. razreda Tehnološke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek.

 

Teskt: Ivan Vuknić