Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

„Sezonski poslovi s EURES-om”

EURES je započeo kampanju s ciljem podizanja svijesti o sezonskim poslovima. Od sada do kraja listopada dijelit ćemo informacije i alate koji će tražiteljima posla i poslodavcima pomoći razumjeti njihova prava i obveze te kako na najbolji način iskoristiti sezonske prilike.

 

 

Zašto sezonski poslovi?

Sezonski poslovi izrazito su važni za gospodarstvo EU-a, osobito u sektorima kao što su poljoprivreda, turizam, ugostiteljstvo i graditeljstvo. Svake godine do 850 000 građana EU-a odlazi u drugu državu članicu radi sezonskog rada, ali mnogi tražitelji posla i poslodavci nisu sigurni u svoja prava i obveze.

Zbog toga kampanja kojom u EURES-u žele  pomoći pronaći potrebne informacije i razumjeti na koji način EURES može pružiti potporu pri traženju sezonskih poslova ili u postupku zapošljavanja, osobito u otežavajućem kontekstu bolesti COVID-19.

Ova je kampanja dio šire kampanje „Prava za sve sezone”, koju vodi Europsko nadzorno tijelo za rad (ELA). Pogledajte promotivni video ovdje.

Tražitelji posla: Na što treba paziti

Ako ste tražitelj posla, puno je dobrih razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o sezonskom poslu. Mogućnosti sezonskog zaposlenja uvijek su dostupne širom Europe i ti su poslovi fleksibilan način stjecanja novih vještina, zarade i boravka u inozemstvu, bez dugoročne obveze.

Ono što možda ne znate jest da kao sezonski radnik imate mnoga prava u pogledu naknade, radnih sati, zdravlja i sigurnosti te ostalog. Tijekom kampanje podijelit će se puno korisnih informacija koje će vam pomoći razumjeti vaša prava i prepoznati lažne oglase za zapošljavanje, dezinformacije i prijevaru.

Osim toga, možete se obratiti i lokalnom EURES-ovu savjetniku za pomoć i potporu u traženju prilika. Možda još uvijek ima vremena za pronalaženje prilika za posao u ljetnoj sezoni, stoga vas potiču da već danas počnete s traženjem.

Poslodavci: Na što treba paziti

Zapošljavanje sezonskih radnika poslodavcima može pomoći osigurati osoblje potrebno tijekom vrhunca sezone. To je osobito važno ako  potrebe za osobljem variraju tijekom godine ili ako u određenoj zemlji postoji manjak odgovarajućih kandidata.

EURES će tijekom kampanje dijeliti informacije koje će sezonskim poslodavcima pomoći razumjeti njihova prava i obveze. Time će se osigurati da se u potpunosti može skoristiti sezonsko zapošljavanje te da se ujedno razumiju odgovornosti koje poslodavci imaju prema osoblju koje su zaposlili, osobito u kontekstu bolesti COVID-19.

Ako vas zanima zapošljavanje sezonskih radnika, možete se obratiti EURES-ovu savjetniku kako biste postavili pitanje ili dobili potporu u administrativnim poslovima.

Pratite kampanju za daljnje novosti

Tijekom ljeta na središnjim EURES-ovim Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram kanalima stavljat će se objave o sezonskim poslovima uz oznake #EURESeasonalWorks i #Rights4AllSeasons. Pratite ove kanale, čitajte i reagirajte na naše objave te ih dijelite s drugima kojima bi mogle biti zanimljive ili korisne.

Većina službi unutar mreže EURES aktivna je i na vlastitim kanalima društvenih medija. Savjetuju  vam da pratite stranice svojih nacionalnih ili regionalnih EURES-ovih službi koje će objavljivati informacije o sezonskim poslovima u vašoj zemlji ili regiji.

Usto, od 20. do 24. rujna organizirat će se Tjedan djelovanja za kampanju. Tijekom tog razdoblja bit će organizirane brojne aktivnosti u cijeloj Europi, stoga pratite daljnje novosti!
 

 

Izvor: EURES