Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Upoznajte mladog i uspješnog Dominika Krivića

Dominik Krivić ima 19 godina, nedavno je završio Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku te je od jeseni brucoš na jednome zagrebačkom fakultetu. Odlikuju ga mnogi uspjesi na raznim natjecanjima, a najviše se istaknuo u dvama područjima – društveno-humanističkom i prirodno-znanstvenom. Nadareni Dominik ostvario je velika postignuća na natjecanjima iz latinskoga jezika, a čak je sudjelovao i na projektu poznatoga hrvatskog fizičara Korade Korlevića.

 

Iako si vrlo uspješan u prirodno-znanstveno skupini predmeta, odlikuje te i znanje latinskoga jezika. Jesi li možda nekada planirao okrenuti se smjeru društveno-humanističke skupine predmeta ili si, pak, oduvijek znao da si prirodnjak? 

 

- Oduvijek sam najviše bio orijentiran prirodnim znanostima, ali smatram kako bi pravi intelektualac trebao imati određenu širinu, što uključuje i poznavanje jezika. Otkad sam ga počeo učiti, latinski jezik bio mi je poseban jer je to jezik čistoga intelekta, znanosti i Zapadne Crkve.


Budući da si maturant Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, koji si fakultet upisao? Vidiš li se nakon završetka fakulteta u Slavoniji ili ćeš profesionalne prilike tražiti negdje dalje?


- Upisao sam Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, konkretnije istraživačku fiziku na Fizičkom odsjeku. Nakon završetka fakulteta mnoge su mi opcije otvorene, no prihvatit ću bilo koju profesionalnu priliku koja mi nudi najveće moguće ispunjenje vlastitoga potencijala –  bila ona u Hrvatskoj ili u inozemstvu. 

 

Misliš li kako obrazovni sustav RH podupire nadarene učenike?  

 

- Smatram kako obrazovni sustav Hrvatske ne daje dovoljnu podršku nadarenim učenicima. Na njihovu sreću postoje ljetne škole i programi, poput Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, koji doista pomažu izvrsnim učenicima.


Dobio si priliku surađivati s Koradom Korlevićem, poznatim astronomom iz Višnjana, na jednome zanimljivom projektu. Kako ti je bilo surađivati s njim? Što si sve radio? Opiši nam svoje iskustvo sudjelovanja na projektu. 

 

- Korado Korlević doista je jedan genijalan čovjek koji je svoj život posvetio edukaciji budućih generacija znanstvenika i bila mi je čast surađivati s njim. Grupa od nas desetak radila je na projektu detektiranja i analiziranja kozmičkih zraka. Moje iskustvo bilo je vrlo pozitivno, pogotovo rad s teleskopom zvjezdarnice na Tičanu.


Kako je biti dio tima vrhunskih stručnjaka na projektu astronoma Korlevića? Misliš li kako su tvoje godine prepreka ili prednost u sudjelovanju na tako velikome projektu? 

 

- Bilo mi je izuzetno zanimljivo i nadasve korisno raditi s tim ljudima jer je projekt osmišljen kao simulacija istraživanja grupe znanstvenika kakvo bi se moglo pronaći na najboljim svjetskim institucijama. Mislim da su mi godine prednost pri takvim projektima jer se rano upoznajem s metodologijom znanstvenog istraživanja i dobivam nova znanja iz prve ruke vrhunskih stručnjaka. 

 

Radiš li nešto u slobodno vrijeme? Kako se organiziraš?

 

- U slobodno vrijeme najviše volim čitati, igrati videoigre i slušati podcaste. Također, bavim se fitnessom kako bih bio u dobroj tjelesnoj formi. Organiziram se vrlo temeljito – isplaniram što ću raditi u određenome tjednu, a točan raspored tih aktivnosti odredim u samome danu.


Proaktivna si mlada osoba koja je u svojih 19 godina života napravila mnogo stvari. Koliko se često susrećeš s raznim prilikama i mogućnostima?


- Kontinuirano si stvaram prilike vlastitim radom. U Osijeku, nažalost, nema mnogo prilika za mlade znanstvenike koji pohađaju osnovnu ili srednju školu.

 

Imaš li uzora/e? Ako da, navedi o kome se radi.

 

- Naravno da imam uzore. Veliki izvor mudrosti su mi antički filozofi (posebno stoici) i crkveni oci, a inspiraciju za svoju znanstvenu karijeru daju mi ljudi poput Newtona, Tesle i ostalih velikih fizičara 20. stoljeća. Također, posebni su mi uzori već spomenuti Korado Korlević; čiji je nesebičan rad s darovitom djecom zaista inspirativan i Jordan Peterson; kanadski klinički psiholog koji me potaknuo da preuzmem što više odgovornosti kako bih kvalitetno oblikovao svoj život.   

 

Što bi poručio mladima koji su vrlo nezainteresirani i nemotivirani? Kako se pokrenuti, postati poduzetan i proaktivan?

 

- Preporučujem svim mladima formulu Arnolda Schwarzeneggera za uspjeh. Prvo trebate imati cilj i viziju što ćete raditi. Zatim uložite maksimum truda i vremena kako biste došli do tog cilja. Ne sumnjajte u sebe i ignorirajte ljude koji tvrde da ne možete uspjeti. Na kraju, ne bojte se neuspjeha jer  pravi je pobjednik onaj koji je mnogo puta pao, ali se svaki puta ustao jači nego prije. 

 

Intervjuirao: Ivan Vuknić