Kalendar događanja

Travanj 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Upoznaj mladu volonterku Ivanu Kovač

Uspješni  mladi – Promjenotvorci

 

From Osijek to Africa –upoznaj mladu volonterku Ivanu Kovač

 

Bezobzira na brzinu razvoja i progresivnost današnjeg suvremenog društva i daljesu prisutni razni društveni problemi, a kao neki mogu se istaknuti teen trudnoćei maloljetnički brakovi. Iako su Osijek i Cape Town udaljeni tisućamakilometara, za mladu Ivanu Kovač Afrika je puno bliža. Naime, Ivana je mladavolonterka organizacije "Girl Pride Africa" koja se bavi navedenom  društvenom  problematikom te pomaže mladim majkama i djevojčicama mladenkama. Omladoj volonterki, iskustvu volontiranja za afričku organizaciju, problematici  današnjeg  društva i drugim zanimljivim temama pročitaj u nastavku.

 

Započetak, reci nam nešto o sebi.

 

Zovem  se  Ivana Kovač, imam 18 godina i idem u treći razred lll. gimnazije u Osijeku.U školi me zanimaju znanstveni predmeti pa nakon srednje želim  studirati  kemiju, biologiju ili medicinu. U slobodno vrijeme gledam filmove i čitam  knjige, a najviše volim provoditi vrijeme družeći se s prijateljima ivolontirajući.

 

Usvoje slobodno vrijeme volontiraš za organizaciju "Girl Pride Africa"koja pomaže mladim majkama i djevojčicama mladenkama u Africi. Možeš li nam rećinešto više o navedenoj organizaciji?

 

"GirlPride Africa" je organizacija koja pomaže mladim majkama i djevojčicama  mladenkama u Africi tako što im osigurava osnovne potrepštine kao što su hrana,voda, potrepštine za djecu i sklonište. Osim toga, mladim majkama omogućuju  obrazovanje i pomažu pri školovanju te održavaju radionice u kojima djevojkerazvijaju životne vještine, uče kako održati kućanstvo i brinuti se za sebe idijete, budući da je većina mladih djevojaka kojima organizacija pomaže samohrana  majka bez podrške svoje obitelji.

 

Učemu se ogleda značenje i važnost ove organizacije za stanje u Africi? Smatrašli kako je ova organizacija svojevrsna inspiracija ostalim ženama u nekimdrugim državama?

 

Mislimda je ova organizacija iznimno važna za Cape Town jer bi bez nje 800 mladihmajki i mladenki živjelo u još većem siromaštvu, gotovo sve one ne bi se mogle

 brinuti za sebe i svoju djecu jer ne bi imale potrepštine ni potrebna znanja ivještine. Organizacija je spasila dio njih iz dogovorenih i nasilnih brakova,mnogim majkama pružila je potrebnu psihološku pomoć te je mnogim djevojkamaomogućila školovanje i obrazovanje. Mislim da organizacija nema veliki utjecajna šire područje jer nije toliko velika i poznata organizacija poput primjericeUNICEF-a koji je poznat gotovo svima, stoga ima veći utjecaj i mogućnost pomoćiljudima kojima je to potrebno.

 

Na  koji  način svojim volonterskim angažmanom doprinosiš organizaciji "GirlPride Africa"?

Volontiramputem videopoziva ovisno o tome koliko je taj tjedan potrebno. Često pričam sdjevojkama kojima je potrebna podrška jer one najčešće nemaju s kime pričati osvojim problemima, što im dodatno otežava situaciju. Također, pomažem  voditeljici organizacije u pisanju i uređivanju različitih objava, članaka itekstova kojima se ljude osvješćuje na probleme kojim se organizacija bavi.Mislim da organizaciji u ovoj situaciji najviše mogu pomoći putem donacija ipodizanjem svijesti o ovom problemu.

 

Zašto si se odlučila na volontiranje za ovu organizaciju? Što temotiviralo?

 

Odlučila sam se volontirati u ovoj organizacijijer  mislim da je tim djevojkama zaista potrebna pomoć koju im svatko možepružiti. Bilo mi je nezamislivo da se te djevojke, koje su godina kao ja iličak mlađe, suočavaju s tako ozbiljnim brigama i problemima. Mislim da svima"padnu" napamet glad i siromaštvo kada se priča o njihovimproblemima, no često se zanemaruju prisilni brakovi i mlade majke čiji životgotovo ovisi o radu ovakvih organizacija.

 

Koji su tvoji planovi nakon  završetka  srednjoškolskoga  obrazovanja? Misliš li da tvoja volonterskaaktivnost doprinosi i tvome profesionalnome razvoju?

 

Nakon završetka srednjoškolskoga obrazovanja želimstudirati   biologiju , kemiju ili medicinu jer su to područja koji me najviše  zanimaju. Rekla bih da moja volonterska aktivnost doprinosi mom osobnom razvojujer sam dosta proširila svoje vidike i napredovala kao osoba volontirajući ovdje,a mislim da osobni razvoj također doprinosi profesionalnom razvoju.

 

Po tvom mišljenju, osim u Africi,postoji li ovakav sličan problem u Hrvatskoj i svijetu? Kako podići svijest oovakvome problemu u današnjemu društvu?

 

Smatram da problem mladih majki,  dogovorenih  brakova, silovanja i nasilja u obitelji postoji svugdje u svijetu, samo se umodernijim društvima ne pojavljuju toliko kao u Africi. Mislim da se svijest oovakvom problemu može podići informiranjem ljudi putem društvenih mreža kaonajutjecajnijih medija za informiranje većeg broja ljudi. Ovakvi problemi ne bitrebali biti tabu tema, već se o njima treba više raspravljati kako bi sepojavljivali što manje.

 

Nedavno se pokrenula inicijativaza uvođenje obaveznoga Spolnog odgoja u škole. Kakvo je tvoje mišljenje o ovomeškolskom predmetu? Smatraš li da bi se uvođenjem Spolnog odgoja mladi višeeducirali o temama poput teen trudnoće i maloljetničkog stupanja u brak?

 

Mislim da bi Spolni odgoj u školama bio vrlokoristan jer bi se mladi informirali o važnim stvarima koje će im sigurno bitipotrebne u životu. U školama se ta tema ne obrađuje dovoljno, a i ako sespomene praćena je podsmjehom ili sramom. Mislim da bi uvođenje Spolnog odgojasmanjilo broj neželjenih trudnoća, prijenosa bolesti i zlostavljanja.

 

Planiraš li jednoga danaotputovati u Afriku kako bi tamo volontirala? Nalazi li se putovanje u Afrikuna tvojoj listi želja?

 

Da, planiram otputovati u Afriku kako bih tamovolontirala i pomogla djevojkama koje sam upoznala, ali mislim da to neće bitiuskoro. Planiram otići tamo kada se smiri situacija s koronavirusom, ali i kada  budem starija, samostalnija i odgovornija.

 

Što bi poručila svimdjevojčicama, mladim majkama, ženama itd. u Hrvatskoj i širom svijeta?

 

Poručila bih im da uvijek vjeruju u sebe i da neodustaju od sebe i svojih ciljeva u životu koliko god im situacija bila teška inaizgled bezizlazna. Znam da su nam danas postavljena brojna društvenaočekivanja i da nažalost velik broj žena mora živjeti po njima, ali mislim da društvenaočekivanja često trebamo staviti postrance i posvetiti se onome što mi volimo iželimo.

 

(Intervjuirao: Ivan Vuknić)