Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

7. sat sa Ekonomskom i upravnom školom Osijek

Na temu rodne ravnopravnosti, održana je druga u nizu radionica projekta 7. sat sa srednjim školama u Osijeku. U odličnoj atmosferi, sa zaista stručnim i iskusnim predstavnicima organizacija civilnog drušva koje djeluju u ovom tematskom području, učenici i nastavnici Ekonomske i upravne škole iz Osijeka dali su svoj doprinos promišljanju kako što uspješnije povezati aktivnosti koje provode udruge na području grada Osijeka sa izvannastavnim sadržajima u njihovoj školi.

 

Koliko mladi razumiju terminologiju rodne ravnopravnosti, koliko im je bliska, koja su sve područja koje obuhvaća rodna ravnopravnost odnosno diskriminacija, predstavljeno im je u prvom dijelu radionice. U tomu su nam pomogle Natalija Havelka i Ana Rukavina iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Pored toga učenici su mogli čuti koje sve projekte i aktivnosti njihova udruga provodi na ovu temu te koja su njihova osobna iskustva vezano za ovo područje rada.

 

Marina Pavičić i Ivana Janković iz Ženske udruge IZVOR iz Tenje, predstavile su bogato iskustvo ove udruge u radu na zaštiti, promicanju i unapređenju ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti žena i muškaraca, demokratizaciji društva, razvoju ljudskih veza i zajednice usmjerenih na pozitivne društvene promjene. Istaknule su brojne projekte i aktivnosti koje su provodile u suradnji sa učenicima i predstavnicima škola te aktivnosti koje provode u okviru programa Promocija i zaštita ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, a koje bi se mogle uklopiti u izvannastavni sadržaj srednjih škola.

 

Pored razmjene iskustava u provedbi izvannastavnih sadržaj u školi i  razmišljanja učenika o ovoj temi, u  nastavku su učenici mogli saznati više o Erasmusu, Youthpassu a u zadnjem dijelu radionice na praktičnim konkretnim primjerima iz njihove škole, učenici, zajedno sa svojom pedagoginjom, defektologinjom i nastavnicom, u ulozi donositelja odluka te s predstavnicima organizacija civilnog društva, prošli su proces implementacije novih izvannastavnih sadržaja i aktivnosti u njihovoj školi, od idje i realizacije uz motivaciju Vijeća učenika da bude važan akter u ovom procesu.

 

Maja Akšamović - Andrić, Jelena Soudil Prokopec te Lidija Bilbija, zaključile su da su sve njihove ideje vrlo zanimljive ali i provedive te nije isključeno da se nešto od njih nađe sljedeće godine u školskom kurikulumu.

 

Projekt financira Europska unija kroz program ERASMUS+.logosbeneficaireserasmusleft_hr