Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

7. sat sa Elektrotehničkom i prometnom školom

Održana je još jedna rasprava između mladih i donositelja odluka na temu većeg uključivanja učenika u kreiranje i provedbu izvannastavnih sadržaja u srednjim školama. Aktivnost je dio projekta 7. sat kojeg provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji sa srednjim školama iz Osijeka i suradnicima, predstavnicima organizacija civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije.

 

U novouređenom prostoru Stare pekare u Osijeku, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi s učenicima i predstavnicima Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka raspravljali smo na temu Mladih u ruralnim sredinama.

Ovo je jedno od jedanaest područja koji predstavljaju Ciljeve za mlade i produkt prošlog ciklusa strukturiranog dijaloga. Ovih 11 ciljeva, koji su bazirani na stavovima i mišljenjima više od 50 tisuća mladih iz EU, nadopunjuju strategiju i predstavljaju viziju Europe kakvu je žele mladi.

Koliko su mladi koji žive u ruralnim sredinama zakinuti za mogućnosti koje imaju njihovi vršnjaci koji žive u gradovima, rekli su nam mladi ove škole, argumentirajući to najprije s nemogučnošću da sudjeluju u svim aktivnostima koje im se nude, prvenstveno zbog neadekvatne povezanosti njihovih mjesta u kojima žive sa gradom Osijekom. Predstavnici škole, Daliborka Pavošević, knjižničarka te nastavnica Sandra Matijević, koja je ujedno i razrednica, iz svog bogatog iskustva u planiranju i provedbi i nastavnih i izvannastavnih sadržaja, rekle su nam koliko je izazovno i kako uspijevaju uskladiti provedbu aktivnosti u jednom radnom danu, a posebice subotom, kada većina učenika njihove škole živi izvan Osijeka.


Drago nam je što smo upoznali i što su nam predstavili sve ono što rade, naše kolege iz Udruge mladih Podravlje te Karašicke republike. Od njih smo mogli saznati kako su započeli sa radom, što ih je motviralo da pokrenu nešto u svojoj zajednici i u to uključe mlade, s kojim izazovima u radu se danas susreću te koliku imjau podršku od mladih i ali i predstavnika lokalne samouprave. Učenici su sa zanimanjem slušali i o trenutnim aktivnostima koje ove organizacije provoede, gdje mogu pronaći informacije o njima te na kraju kako se i oni sami mogu uključiti.


Matej Vidranski iz Karašicke republike i Luka Đurašinović iz Udruge mladih Podravlje,  zajedno sa učenicima i  predstavnicima škole sudjelovali su u izradi prijedloga i preporuka,  kako provesti određene aktivnosti u Elektrotehničkoj i prometnoj školi, a da pritom učenici budu uključeni od same ideje do realizacije.

Pri tomu su obuhvatili sve elemente koji bi u tom procesu mogli biti važni, od komunikacije na satu razrednog odjela, uključivanja Vijeća učenika do krajnje realizacije koja bi uključivala i podršku ravnatelja i drugih predstavnika škole, a posebice predstavnika organizacija civilnog društva koji svojim aktivnostima mogu doprinijeti provedbi.

Na kraju je zaključeno da izvannastavne aktivnosti, poput vršnjačke podrške u učenju, predavanja na temu kvalitetnog provođena slobodnog vremena te Sajam znanja u Elektrotehničkoj i prometnoj školi, imaju potencijala za zaživjeti u školi, ako ne sljedeće školske godine, onda sigurno u godinama koje dolaze.

Projekt financira Europska unija kroz program ERASMUS+.logosbeneficaireserasmusleft_hr