Aktivnost Mladi, kako ste? u Osijeku okupila velik broj mladih i donositelja odluka

U petak, 6. listopada održano je prvo od šest javnih događanja projekta Mladi, kako ste? koja će se u narednim mjesecima provesti u šest lokalnih sredina Osječko-baranjske županije. Nastavak je ovo aktivnosti projekta, koje će nakon provedenog istraživanja s mladima, na jednom mjestu okupiti lokalne mlade i donositelje odluka koji rade u području mentalnog zdravlja.


Projekt Mladi, kako ste? provodi se na području Osječko-baranjske županije, u partnerstvu PRONI Centra za socijalno podučavanje i Osječko-baranjske županije, unutar 13 mjeseci, od 1. lipnja 2023. do  30. lipnja 2024.  i uključit će mlade i donositelje odluka te stručnjake iz područja mentalnog zdravlja iz ove županije.

Glavni cilj projekta je podići razinu svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja. Provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti osnažit će se mladi, krajnji korisnici,  za aktivno sudjelovanje, kako bi u dijalogu s donositeljima odluka (dionicima u području rada s mladima) u svojoj lokalnoj zajednici, kreirali preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih.


Za raspravu se tražilo mjesto više, a izuzetno nam je drago da je velik broj onih koji rade s mladima, posebice srednjoškolcima prepoznalo važnost ove aktivnosti te su nam dali važne i korisne inpute vezano za raspravu na temu podrške mentalnom zdravlju mladih.


Program je započeo predstavljanjem projekta te rezultata istraživanja koje je u tri mjeseca ispunilo više od 1200 mladih s područja Osječko-baranjske županije. Izuzetno korisno i poticajno bilo je predavanje profesorice Ane Kurtović sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku na temu rizičnih i zaštitnih faktora mentalnog zdravlja mladih, na kojemu su i mladi i oni koji rade s mladima mogli naučiti koji su to čimbenici na koje je moguće utjecati kako bi se problemi mentalnog zdravlja mladih prevenirali, odnosno ublažile posljedice već postojećih poteškoća.


U panel diskusiji u kojoj je sudjelovala profesorica Ana te psihologinje Mihaela Korman i Josipa Patrun, dotakli smo se nekih najznačajnih odgovora koje su mladi dali kroz spomenuto istraživanje te smo dobili više informacija vezano za najčešće poteškoće i poremećaje s kojima se mladi danas susreću (loša koncentracija, slaba motivacija i uznemirenost, anksioznost i depresija) te mogućnosti podrške (posebice one besplatne) koje se mladima danas nude kroz različite sustave (škola, fakultet, udruge…).


U raspravi između mladih i donositelja odluka detektirani su najvažniji problemi mladih u lokalnoj zajednici, gradu Osijeku i okolici. A mogli smo čuti različita mišljenja koji su uzroci tih problema, odnosno koja su moguća rješenja kako bi se mladima pomoglo u nošenju s problemima u području mentalnog zdravlja.

Ideja je bilo puno, mladi su bili vrlo otvoreni govoriti o ovoj temi, a u dijalogu sa osobama iz sustava, koji imaju utjecaja na donošenje odluka, mogli su odmah provjeriti kojim resursima zajednica raspolaže, gdje se može nešto promijeniti odmah, a na čemu se sustavno treba raditi kako bi podrška mladima bila snažnija.

Drago nam je što su nam se u pripremu i provedbu ove aktivnosti uključili i naši volonteri – Dora Vuković, Antonia Dražić, Lejla Jerab i Stjepan Benkus, a izuzetno smo ponosni što su sami dizajnirali (Dora i Stjepan) promotivni materijal – vrećice s porukama podrške svojim vršnjacima. Poruke podrške mladih smo izložili i u prostoru gdje se aktivnost održavala. Sjajne ilustracije učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Osijeka, projekta Kužim te, vrlo su poticajne i informative i imale su snažan utjecaj u zajednici.


Sudionici su pozvani i da se odazovu na završnu konferenciju koja će biti u travnju sljedeće godine u Osijeku, kako bi zajednički sa predstavnicima drugih sredina (Valpovo, Donji Miholjac, Našice, Beli Manastir, Đakovo i njihova okolna mjesta) objedinili zaključke i preporuke i kreirali smjernice koje će pomoći snažnijoj podršci mladima u području mentalnog zdravlja.


Ova aktivnost sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+.