Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

I Medicinska škola sudjelovala na 7. satu

Treća po redu tematska rasprava projekta 7. sat, na temu Inkluzivno društvo, održana je sa Medicinskom školom iz Osijeka.


Srednjoškolci ove škole, njih 16 zajedno sa svojom pedagoginjom Nadom Grujić Tomas i dvjema nastavnicama Đurđicom Radić i Mirelom Grubišić, u živoj, otvorenoj ali opuštenoj raspravi rekli su nam što misle o različitostima u njihovoj školi, ali i među mladima općenito.  Ova škola je dosada provela niz aktivnosti kojima se radilo na podizanju svijesti o različitostima na temelju spola, nacionalnosti, spolne orijentacije, tjelesnih i mentalnih ograničenja...  a od mladih smo saznali da diskriminacija mladih koji se po nečemu izdvajaju iz svoje okoline i dalje problem o kojemu treba redovito razgovarati i učiti.


Pojam inkluzija u najširem smislu predstavlja  odnos društva i pojedinca (i obrnuto) i ona uključuje različite dimenzije koji su usmjereni na toleranciju spram različitosti, suzbijanje predrasuda i diskriminacije, uključivanje marginaliziranih skupina u različite društvene aktivnosti i sl.


Zaključeno je da načelo inkluzivnosti u srednjim školama treba bit općeprihvćeno a ono uključuje osobe s invaliditetom, osobe nižeg socijlano-ekonomskog statusa, osobe iz ruralnih sredina, rasne i etničke i druge manjine te osobe ili skupine koje su diskriminirane na temelju dobi, vjere, seksualnosti ili drugih obilježja.

Više o temi inkluzije rekla nam je predstavnica Osječkog centra za inkluziju Slađana Jošić, udruge koja skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama. Predstavila nam je bogato iskustvo u provođenju različitih aktivnosti koje služe njihovoj boljoj integraciji u društvo. Učenici ali i nastavnici su mogli saznati na koji način su njihovi štićenici uključeni u zajednici te koliko im je integracija u zajednici uopće važna za svakodnevni život. Na samoj radionici su se već razmijenile informacije o mogućem povezivanju aktivnosti volonterskog kluba u Medicinskoj školi sa radom ove udruge.


U grupnom radu na konkretnim i praktičnim primjerima iz njihove škole radilo se na kreiranju procesa koji bi rezultirali novom izvnannatavnom aktivnošću, novom aktivnošću uvršenom u školski kurikulum te zanimljivom radionicom na satu razrednog odijela.  Pritom su sudionici prošli cijeli proces kreiranja ovih aktivnosti, s posebnim naglaskom kako učenici mogu sami inicirati to i predlagati aktivnosti te kako u tu svrhu iskoristi rad Vijeća učenika. Na kraju su svi učenici otišli osviješteni da dio odgovornosti za kreiranje novih izvannastavnih sadržaja ovisi i o njihovom promišljanju, predlaganju i zagovaranju a zajedno sa predstavnicima svoje škole zaključili su da će se sigurno nešto od prijedloga sa radionice naći i na rasporedu u njihovoj školi.

 

Projekt financira Europska unija kroz program ERASMUS+.logosbeneficaireserasmusleft_hr