Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kupujete li vi lokalnu hranu?

Održivi razvoj na prvu zvuči kao prilično stručan i kompliciran pojam. Takođe, kada ga se definicijama želi opisati zakomplicira se još i više jer je to vrlo širok pojam i obuhvaća više segmenata društva i života. Pored toga, razvojem društva, znanosti i gospodarstva logično je i da je definicija tog pojma podložna promjeni.
No, mi ćemo vam pokušati,  kroz sljedeće mjesece, aktivnostima projekta ZEMLJA I MI, pojam održivog razvoja što više pojednostaviti i približiti kroz priču o svakodnevnim aktivnostima kojima možemo napraviti pozitivnu promjenu kako bismo bili što "održiviji".
U četvrtak i petak (22. i 23. travnja), naši volonteri Maha i Alvaro održali su svoje prve dvije radionice namijenjene mladima i to na temu lokalne proizvodnje i potrošnje hrane. Nakon što su prethodno ispitali mlade koliko kupuju hranu na tržnici i od lokalnih proizvođača, kroz zabavne igre na radionicama su mogli osvijestiti koliko zapravo kupuju u supermarketima te koliko je jednostavno ili nije hranu nabaviti od lokalnih proizvođača, pripremiti je kod kuće i nositi sa sobom u školu, na posao. A to ne sam da je zdravija nego je i ekonomičnija varijanta, a u kontekstu učenja o održivom razvoju mogli smo vidjeti da je i održivija.

U subotu (24. travnja) je u zajedno s našim suradnicima, ISKROM Waldorfskom incijativom i Mladim ekolozime iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića posađen zajednički Spiralni začinski vrt. Dio je to aktvinosti koje će se održavati u Iskrinoj učionici na otvorenom u narednim mjesecima. Osnovna ideja koja stoji iza ovakvog dizajna vrta je da se dobije što više različitih biljaka u ograničenom području. Spiralnim dizajnom i različitim visinama u različitim dijelovima vrta stvarate nekoliko različitih okolnih uvjeta koje inače ne bi bilo moguće ostvariti na tako malom prostoru. Mali prostoru također znači da su ovakvi vrtovi idealni za manja područja, dok je berba i zalijevanje vrlo jednostavno.

Osnovna ideja projekta ZEMLJA I MI je da se i mladi, malim inovativnim akcijama i rješenjima pridruže stvaranju održivih trendova za budućnost te da povećaju osjećaj suodgovonosti za posljedice odluka koje donose danas, a koje utječu na budućnost svoje zajednice. I da nije baš sve u rukama donositelja odluka.

Pratite aktivnosti projeta ZEMLJA I MI i pridružite im se. I ono što naučite prenesite u svoj dom, u svoje susjedstvo ... pa i šire. I zajedno gledajmo hoće li se nešto promijeniti.
 


Radionice su pripremili i proveli volonteri iz Španjolske, Maha Boutiyeb i Alvaro Criales Gonzales, s ciljem informiranja mladih i zainteresirane javnosti o temi održivog razvoja.
Ove aktivnosti organizira PRONI Centar  u sklopu projekta "Zemlja i mi" financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti.