Kalendar događanja

Siječanj 2022
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

O mentalnom zdravlju mladih na tematskoj raspravi 7. sata

Održana je  pete tematska rasprava projekta 7. sat na kojoj smo sa učenicima i donositeljima odluka iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka raspravljali o izvannastavnim sadržajima na temu mentalnog zdravlja mladih.

 

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Stručnjakinje, iz Društva za psihološku pomoć Sunce te iz organizacije PSI HELP iz Osijeka, Ivana Azenić i Ljubica Brigitte Nikić,  na konkretan način iz iskustva provedbe različitih aktivnosti na ovu temu, pomogle su nam da naučimo više o ovom širokom području koje je dio zdravlja, a koje je mladim srednjoškolcima i inače, a u ovo pandemijsko vrijeme posebno, vrlo zanimljivo.

 

Cilj ove rasprave, kao i prethodnih u okviru projekta 7. sat je u neformalnoj atmosfetri, potaknuti dijalog između učenika i donositelja odluka u njihovim školama (predstavnika stručnih službi, nastavnika...) na temu predlaganja i provedbe različitih izvannastavnih sadržaja u školi, kroz izvannastavne aktivnosti i sat razrednog odjela. Učenici su imali priliku čuti koji je to proces koji se provodi pri provedbi određenih aktivnosti koje nisu dio nastave, koliko oni sami mogu doprinijeti njihovom izboru, kreiranju te što ih motivira na uključivanje odnosno što je to zbog čega nisu aktivni u pojedinim aktivnostima.

 

Razvila se zanimljiva rasprava o načinu informiranja učenika, ulozi vijeća učenika, predsjednika razreda, sadržaju razrednog odjela, a na kraju smo mogli zaključiti da su prakse u pojednim razredima različite, da učenici sve više žele izvannastavne sadržaje koji odgovaraju njihovim intersima i potrebama, ali i da je određena odgovornost na njima, od toga da i sami traže informacije do toga da sami predlažu promjene te da se i osobno angažiraju oko pripreme određenih aktivnosti.

 

Predstavnice organizacija civilnog društva predstavile su aktivnosti udrga u kojima su aktivne, a u koje se mogu uključiti i srednjoškolci, mjesta gdje učenici mogu tražiti informacije o njima te na kraju kako povezati ono što rade sa interesom da se aktivnosti na temu mentalnog zdravlja koje su im zanimljive (npr. kako se riješti ispitne anksiozonosti, kako se nositi sa stresom, kako prepoznati kada potražiti pomoć, gdje potražiti pomoć...) provode i na satu njihovih razrednih odjela.

 

Projekt financira Europska unija kroz program ERASMUS+.logosbeneficaireserasmusleft_hr