Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

U Europskom tjednu mladih volonteri podijelili informacije

Ako ste propustili doći danas na Štand Info-centra za mlade Osijek i dobiti informaciju koja će vam pomoći pri odluci da se odlučiti na mobilnost, vidimo se u našem prostoru u ulici Kralja Zvonimira 15, svaki dan od 10 do 15 sati.

 

Danas su ispred Studentskog centra u Osijeku volonteri PRONI Centra na štandu dijelili promotivne materijale i odgovrali na pitanja mladih vezano za programe mobilnosti.

 

Doprinos je ovo obilježavanju Europskog tjedna mladih i u Osijeku,  a kroz koji se od 24. do 30. svibnja u cijeloj Europi održavaju  razna zanimljiva i inspirativna događanja na temu „Naša budućnost u našim rukama”. Želi se prenijeti poruka da budućnost gradi već danas, a mladi su oni koji postavljaju ciljeve i mogu potaknuti pozitivne promjene, prvo kod sebe a onda i u zajednici koje su dio.

 

Kako su ove godine pokrenuti novi programi EU-a za mlade, za razdoblje od 2021. do 2027. Novi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, ovo je bila  prilika je da se oni predstave mladima te da mladi dobiju početnu informaciju od koje sve kreće.  Mladi osječani dobili su promotivne materijale s više informacija vezano za ove  programi koji omogućuju mladima da se više angažiraju u društvu, steknu određene  vještine , a iskustvom života i rada u međunarodnom okruženju budu uključiviji i otvoreniji prema raznolikosti.

 

Poseban naglasak stavili smo na promociju Erasmus+ programa i programa Europske snage solidarnosti. Erasmus+  nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije. Najvažnije su;  provođenje razdoblja studija u inozemstvu,  obavljanje stručne prakse,  stručna usavršavanja i osposobljavanja,  volontiranja  razmjene mladih,  rad na međunarodnim projektima usmjerenima na modernizaciju i internacionalizaciju sektora obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

 

Europske snage solidarnosti okupljaju mlade kako bi izgradili uključivije društvo te pružili podršku ranjivim osobama i odgovorili na socijalne izazove. Mladima koji žele pomagati, učiti i razvijati se nude inspirativno i osnažujuće iskustvo. Europske snage solidarnosti sadrže četiri vrste projekata: volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva tjedna do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu; projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici; volonterski timovi u područjima visokog prioriteta (prioritet u 2021.: oporavak od pandemije bolesti Covid-19) te volontiranje u području humanitarne pomoći (inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a).

 
Kako je osim ove promocije cilj Europskog tjedna i promocija dobrih iskustava, bila je ovo prilika da Andrej Katić koji je bio dio inicijative mladih Hangout koji su proveli naš prvi projekt solidarnosti - Drvo solidarnosti, mladima kaže nešto više o svom iskustvu sudjelovanja, motivaciji za uključivanje te rezultatima koji su proizašli iz samog projekta.
 
I na kraju, naši volonteri iz Španjolske Alvaro Criales Gonzales iz Santo Domingo de La Calzade i Maha Boutiyeb iz Barcelone koji su dio projekta Zemlja i mi podijelili su sa mladima svoje iskustvo dolaska u Hrvatsku te pripreme i provedbe projektnih aktivnosti. A najzanimljivije je bilo čuti zašto su se odvažili na iskustvo boravka u drugoj zemlji godinu dana, kako su došli do prve informacije, što ih je najviše privuklo da se prijave baš ovdje te koja su im očekivanja, kako osobno tako i u razvoju određenih komepetencija koje prakticiraju sudjelovanjem u ovom projektu.
Projekt Zemlja i mi, koji je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti, započeo je s provedbom u veljači  i kroz godinu dana će mlade i osobe iz obrazovnog sustavna informirati o važnosti promišljanja o konceptu održivog razvoja te ih poticati na samoinicijativno djelovanje i male pozitivne promjene.
Dan kasnije, u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku, Maha i Alvaro su učenicima na predavanju Mobilnost danas predstavili program Europske snage solidarnosti, projekte volontiranja te njihovo osobno iskustvo uključivanja u projekt Zemlja i mi.

Štand Info-centra za mlade Osijek - Kreni od informacije! te predavanje Mobilnost dana dio su aktivnosti Regionalnog info-centra za mlade Osijek, multiplikatora EURODESKA Hrvatska.