Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Društvene mreže i mladi

Nedvojbena činjenica je da je konzumacija vijesti bitna za sudjelovanje u društvenom, kulturnom i političkom životu. U samo nekoliko godina, društvene mreže promijenile su krajolik komunikacije, poslovanja i obrazovanja.

 

Mladi danas sve više preferiraju vizualne medije za učenje o vijestima te ne samo da većinu svojih vijesti dobivaju na internetu, već se odvraćaju od tradicionalnih medijskih organizacija kako bi saznali o aktualnim događajima na stranicama društvenih medija i YouTubeu. Istraživanja također pokazaju da više od polovice mladih (čak oko 54%) barem nekoliko puta tjedno dobiva vijesti s društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook i Twitter, a 50% vijesti s YouTubea. Zanimljivo je napomenuti da od onih mladih koji vijesti dobivaju s YouTubea, na primjer, šest od deset kaže da je vjerojatnije da će ih dobiti od poznatih i utjecajnih osoba.

 

Način na koji mladi korisnici danas konzumiraju vijesti na društvenim medijima okarakteriziran je pojmom "usputne vijesti". Većina mladih korisnika vijesti pronalazi na svojim mobilnim uređajima kao dio postojanja na platformama poput Facebooka, Twittera, Instagrama i slično. Što znači da na vijesti nailaze, umjesto da ih traže. Mladi su vijestima i informacijama izloženi neprestano, ali u stvarnosti, vrlo malo vremena posvećeno je čitanju stvarnih vijesti. Pristupačnost mobilnih uređaja omogućuje stalnu povezanost, a algoritamska logika Facebooka i kronološka logika Twittera ne razlikuju sadržaje vijesti od drugih oblika sadržaja s kojima se mladi susreću na naslovnicama svojih društvenih mreža. Zanimljiva činjenica jest da prema nedavnom istraživanju, čak i 62% odraslog stanovništva dobiva vijesti na društvenim mrežama.

 

U Republici Hrvatskoj najkorištenija društvena mreža zasigurno je Facebook koji u svijetu dnevno broji 1,57 milijardi aktivnih korisnika. Među mladima najpopularnije društvene mreže su Instagram, Snapchat i TikTok. Instagram im nudi ogroman raspon dostupnih formata. Dok se prije sve vrtilo oko četvrtastih fotografija, sada se nudi mogućnost IGTV-a, uspješnog formata Stories, a od nedavno tu je i format Reelsa inspiriran TikTokom.

Gledajući dublje ulogu društvenih mreža, otkrivaju se upravo te značajne razlike među dobnim skupinama, a također se uloge i konzumacija mijenjaju s vremenom. Korisnici od 25 do 35 godina, a i korisnici stariji od 35 godina, koriste većinski Facebook, dok Twitter, Instagram, Snapchat i najnoviji TikTok znatno više koriste korisnici ispod 25 godina.

 

Mnogi od nas, naravno, imaju različite osjećaje prema društvenim mrežama.

 

Dok jedni veličaju vrlinu brže komunikacije pojavom društvenih mreža, drugi im se protive zbog negativnih učinaka koje imaju na mentalno zdravlje djece i mladih. Mladi učinak društvenih mreža opisuju kao uglavnom pozitivan (31%) ili uglavnom negativan (24%), ali najveći udio (45%) kaže da učinak nije ni pozitivan ni negativan.

Mladi kao pozitivnu stranu društvenih mreža navode pozitivan utjecaj pri pomaganju u održavanju kontakta i komunikacije s drugima. Mnogi mladi naglašavaju kako su im društvene mreže olakšale komunikaciju s obitelji i prijateljima, ali i povezivanje s novim ljudima. Također kao pozitivan efekt navode veći pristup vijestima i informacijama koje omogućuju društvene mreže te lakše povezivanje s ljudima koji dijele slične interese. Društvene mreže često mogu biti dobro mjesto za zabavu te mladima nude prostor za samoizražavanje i učenje novih stvari. Osim toga promiču društvene promjene te podupiru osobni rast i razvoj mladih, a nerijetko i promiču suosjećanje i razumijevanje (npr. objave o žrtvama prirodnih katastrofa i pozivi na humanitarne akcije). Instagram mladima na primjer nudi slobodu izražavanja i stvaranja sadržaja, osobnu promociju te napredne značajke privatnosti dok s druge strane može stvoriti probleme sa samopouzdanjem te ovisnost. Facebook, kao i Instagram, korisnicima predstavlja veliki broj oglasa te može stvoriti ovisnost, ali omogućava im i neprocjenjiv način održavanja kontakta s ljudima diljem svijeta. S obzirom da platformu TikTok nerijetko koristi najmlađa populacija, važno je istaknuti da ih ta platforma može izložiti potencijalnom nasilju, naštetiti privatnosti te im narušiti samopoštovanje. Naravno, ona im nudi i zabavne sadržaje, mogućnost stvaranja prijateljstava te je odličan kreativni ventil. Ipak, kao i mnoge druge stvari u životu internet i društvene mreže dolaze s rizicima od kojih se trebamo zaštititi.

 

Nešto je manje mladih koji kažu da su društvene mreže imale uglavnom negativan utjecaj na ljude njihove dobi. Najviše mladih tvrdi da su društvene mreže dovele do još više nasilja i sveukupno širenje ružnih glasina. Oni koji navode negativne strane društvenih mreža smatraju da nove platforme štete odnosima i rezultiraju manje značajnim ljudskim interakcijama, također smatraju da društvene mreže iskrivljuju stvarnost i mladima daju nerealan pogled na tuđe živote te da mladi provode previše vremena na društvenim mrežama. Također važno je napomenuti da dio mladih kritizira društvene medije zbog povećanja vršnjačkog pritiska, dok dio izražava zabrinutost zbog pitanja mentalnog zdravlja mladih. Cyberbullying jedan je od najvećih problema koji donose društvene mreže. Čak 88% mladih svjedočilo je nekom obliku nasilja na društvenim mrežama. Svaka društvena mreža nudi različite alate koji pomažu u zaštiti privatnosti i prijavi nasilja. Mnogi od njih uključuju jednostavne korake kojima možete blokirati ili prijaviti cyberbullying. Ukoliko si mlada osoba koja osjeća zabrinutost i/ili doživljava cyberbullying svakako se za pomoć obrati osobi od povjerenja ili potraži podršku na Hrabrom telefonu.

 

S obzirom na današnju rasprostranjenost društvenih mreža među mladima, nedvojbeno je da trebamo biti svjesni njihovih rizika, no ne smijemo zaboraviti ni njihove kvalitete zbog kojih ih koristimo. Korištenje društvenih mreža zasiguno može imati društvene i psihološki negativne učinke na ljude, ali s druge strane one mogu biti i vrlo korisne u kontekstu društvene povezanosti. Internet i društvene mreže drastično su promijenili način na koji danas komuniciramo stoga ih je važno pametno koristiti. Komunicirajte, gradite veze, dijelite znanje, istražujte i educirajte se, ali prije toga istražite rizike i odgovornosti koje društvene mreže nose. Neka sigurnost uvijek bude prioritet.


Tekst: Marlena Kunac