Potreba za zelenom tranzicijom modernih gradova

Znate li da će do 2050.e dvije trećine svjetske populacije živjeti u gradovima? Čak 20% više nego danas. Prema istraživanju koje su proveli Ujedinjeni Narodi (UN), danas gradovi iskorištavaju više od 75% prirodnih resursa, emitiraju između 60% i 80% stakleničkih plinova te su odgovorni za više od 50% svjetskog smeća. Nastave li se na ovaj način širiti, koliko će se proširiti njihove posljedice?


Nužno je zamijeniti model linearne ekonomije („uzmi-proizvedi-baci“ ekonomije suprotne modelu kružne ili održive ekonomije) u kojem su sirovi materijali pretvoreni u proizvode koji su nakon korištenja bačeni. Jedini način da ljudska rasa nastavi živjeti na ovom planetu jest promijeniti diskurs vezan uz neograničen rast i načine na koje iskorištavamo Zemljine resurse. Stoga, želimo li si osigurati dobru budućnost, moramo poduprijeti zelenu tranziciju. Što je zelena tranzicija? Ne brinite, reći ćemo vam.

 

Što je zelena tranzicija?


Zelena tranzicija je strategija usmjerena na društvene promjene koje bi nam omogućile da trenutnu, za okoliš neodrživu, globalnu situaciju pretvorimo u „motor razvoja i mira, usmjeren na poboljšanje uvjeta života svih ljudi“( Program Ujedinjenih naroda za gradove i ljudska naselja, Strateški plan za 2020-2023). Prioritet zelene tranzicije jest promoviranje održive urbane budućnosti, budući da je rast gradova nemoguće zaustaviti te smo došli do točke gdje moramo pretvoriti probleme u nove prilike.

 

Kako postati dio zelene tranzicije?


Biranje zelenih izvora energije, korištenje javnog prijevoza ili rad na javnoj svijesti o ekološkim problemima važni su dijelovi procesa ekološke tranzicije no prava promjena može se postići samo provođenjem inkluzivne, suradnički nastrojene strategije usmjerene na sve dijelove društva.

Na individualnoj i poslovnoj razini, ključno je poduprijeti inovativne projekte koji pridonose održivosti, ne samo lažnom zelenom marketingu („greenwashing“), te kontinuirano poduzimati korake koji vode ka promijeni.


Odličan primjer ostvarivanja zelene tranzicije je finski grad Lahti, odabran kao Europski Zeleni Grad 2021-e. Suradnjom njegovih građana, uprave i tvrtki koje u njemu operiraju, Lahti, nekad industrijski grad, sada postavlja standard po pitanju održivosti, kružne ekonomije i klimatske neutralnosti.


Enrique Martos Sanchez, volonter projekta Zajedno jači (Europske snage solidaranosti)Photo by <a href="https://unsplash.com/@dbsheta?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Dhoomil Sheta</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/green-city?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>