Želite li ovladati novim jezikom, upoznati druge kulture i poboljšati svoj životopis?

Sudjelovanje u Erasmus+ programu pruža broje mogućnosti.


Prema podatcima iz „Studije o utjecaju Erasmusa“, 97% studenata koji odu na razmjenu poboljšaju svoje jezične vještine, 84% vještine rješavanja problemskih zadataka, a 95% nauči kako se bolje povezati s ljudima iz različitih kultura tokom svog Erasmus iskustva.

Stoga, bilo da studirate ili tražite mjesto za stručnu praksu, sudjelovanje u Erasmus + programu lak je način poboljšavanja svojih poslovnih prilika.


Što je Erasmus +?


Erasmus + je europski program kojeg je 1987.god. pokrenula Europska Komisija, a njegov glavni cilj je financiranje programa međunarodne razmjene.


Sudionici iz država Europske unije ili državljani Srbije, Islanda, Norveške, Turske, Sjeverne Makedonije ili Lichtensteina mogu se prijaviti za odlazak na razmjenu u jednu od 28 država Europske Unije. Ovisno o sveučilištu, razmjena može trajati od tri do dvanaest mjeseci. Jedna od prednosti je da će studenti primiti financijsku potporu, čija količina ovisi o njihovoj destinaciji.

Zahvaljujući Erasmusu+, studenti mogu nastaviti sa studijem ili stručnom praksom i provesti godinu na studiranju u drugoj državi.


Što je potrebno kako bi se prijavili na Erasmus+ studentski boravak ili studentsku praksu?


Svako sveučilište ima svoje kriterije no neki od čestih su:

·         Student mora biti građanin Europske Unije.

·         Moraju biti na preddiplomskom ili diplomskom studiju  

·         Moraju imati najmanje 60 ECTS bodova

·       Student treba dokazati da ima barem B2 razinu poznavanja bilo kojeg jezika u skladu s Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (CERF)


Prednosti sudjelovanja u Erasmus+ Programu


Neke od prednosti sudjelovanja u Erasmus+ Programu su:

·         Učenje novog jezika.

·         Upoznavanje i prihvaćanje drugih kultura.

·         Poboljšanje akademskog iskustva te životopisa.

·         Pristup različitim prilikama za osobni i profesionalni razvoj.

·         Mogućnost više Erasumus+ iskustava 

·         Ne postoji dobna granica. Ovaj članak je kreiran u sklopu projekta "Zajedno jači" koji je sufinanciran kroz program Europske snage solidarnosti, a provodi ga PRONI Centar za socijalno podučavanje.Autor: Angeles Madueno Triguillos