Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kako i zašto volontirati u stranoj zemlji?

Od 1.veljače 2021. godine PRONI Centar započeo je provedbu projekta pod nazivom “Zemlja i mi”.

U sklopu navedenog projekta dvoje volontera (Maha iz Španjolske i Anthony iz Francuske) odlučilo se volontirati baš u Osijeku. U intervjuu koji slijedi opisali su ukratko zašto smatraju da je volontiranje u inozemstvu zaista dobra prilika za mlade te što je njima osobno donijelo ovo iskustvo. Također donose i savjete kako se prijaviti za volontiranje.


1. Kako ste saznali za program Europskog korpusa solidarnosti?


Anthony: Program Europske snage solidarnosti sam pronašao prije 2 godine. U to vrijeme sam prije 5 ili 6 mjeseci upravo prekinuo svoj magistarski rad i pokušao sam naći posao vezan uz prethodni studij. Zapravo, dugo sam želio imati pravo iskustvo u inozemstvu, čak i prije dolaska na sveučilište, ali nisam uspio prije ostvariti taj san. Tako da sam stvarno sretan što sam ovdje i trenutno živim svoj san.

 

Maha: Moje prijateljice Luisa i Paula su također volontirale u stranoj zemlji  prije nekoliko godina i ja sam  uvijek željela učiniti isto. Kad je došlo vrijeme da donesem odluku, zamolila sam ih da mi ispričaju više o svojim iskustvima. Dale su mi sve potrebne informacije te sam se nakon toga i ja prijavila i napravila profil na portalu Europskih snaga solidarnosti.  2 . Što biste istaknuli kao prednosti volontiranja u stranoj zemlji?

 

Anthony:


 Volontiranje u stranoj zemlji ima zaista važne prednosti:

 

Učite novi jezik ( npr. ja sada učim hrvatski jezik), novu kulturu u koju ste svaki dan uronjeni


- Također vam pomaže  bolje razumjeti ljude oko sebe. Život u novoj kulturi čini vas prilagodljivijom osobom. Suočavanje s novom kulturom, doista vam pomaže da budete otvorenog uma i pobjegnete od stereotipa koje možda imate. Također vam pomaže usavršiti engleski jezik. 

 

Maha: Prednosti volontiranja u stranoj zemlji mogu biti različite, sve ovisi koliko ste otvoreni za različita iskustva. U mom slučaju svakako bih istaknula da je za mene vrlo značajno što mi se pružila prilika za upoznavanje novih kultura kroz upoznavanje novih ljudi (njihov jezik, ponašanje, temperament, gastronomija, umjetnost i dr.) Također osobno mi je značajno što sam dobila priliku biti dio projekta koji ima pozitivan društveni utjecaj i koji mi pruža mogućnost za razvoj socijalnih i profesionalnih vještina. 3. Kako se mladi mogu prijaviti za volontiranje?

 

Maha: Vrlo jednostavno, preko web stranice programa Europske snage solidarnosti  https://europa.eu/youth/solidarity. Kada dođete na navedenu stranicu trebate popuniti svoj profil u kategoriji “Moj profil” i ispuniti bitne podatke o sebi. Nakon toga vrlo brzo možete početi pretraživati volonterke projekte koji su u tijeku tj. projekte za koje se trenutno možete prijaviti kao volonter. Također možete priložiti i svoj životopis. Projekte  možete pretraživati po različitim kategorijama, ovisno što vas zanima.


Također vaš profil mogu pretraživati udruge koje trenutno traže volontere pa vam se mogu i oni prvi javiti i pitati vas želite li volontirati na njihovom projektu. Ukoliko ste zainteresirani, dalje nastavljate komunikaciju s tom udrugom, i na kraju, ako se odlučite baš za njih, potpisat ćete s njima volonterski ugovor i dalje će vas voditi kroz sve korake koje morate napraviti prije odlaska na volontiranje.  Ono što je važno za napomenuti kako volontiranje tj. projekti mogu trajati različito, do 2 mjeseca, do 6 mjeseci i čak do godine dana. Moj projekt traje godinu dana.  Važno je i naglasiti kako se mladi mogu prijaviti za volontiranje s navršenih 18 godina i sve dok ne napune 30 godina. Više informacija o volontiranju i cijelom programu Europske snage solidarnosti možete pročitati i ovdje.4. Koji su izazovi s kojima ste se susreli tijekom volontiranja?Anthony: U početku svakako jezična barijera, ali s vremenom sam usavršio svoj engleski jezik i sada lakše komuniciram. Također paralelno učim hrvatski jezik. Osobno mi je bilo izazovno naviknuti se na život s ekstrovertom tj. drugim volonterom ( ja sam  introvertnom osoba).  Zapravo, na početku se suočavamo s puno izazova, ali to je privremena situacija, jer kad vam mozak počinje se prilagođavati na novu sredinu, sve ide nabolje :-)Maha: Kao i u životu općenito, tijekom volontiranja susrela sam se s mnogo izazova. Hrvati generalno jako dobro govore engleski jezik što za sebe nisam mogla reći u trenutku kada sam došla volontirati u Osijek. Prvih mjesec dana sam teže komunicirala i općenito se teže izražavala. Sada mogu reći da sam poprilično usavršila svoju komunikaciju na engleskom jeziku.  S obzirom da živim u Barceloni za mene je izazov bio i priviknuti se na život u malom gradu (manje ljudi, manje aktivnosti i dr.), ali sada u potpunosti uživam u prekrasnom okolišu Osijeka i druženju s  Osječanima  (koje  smatram vrlo ljubaznim i velikodušnim). 5. Razmišljate li nakon volontiranja iskoristiti i neke druge prilike za mobilnost poput razmjena mladih?

 

Anthony: Naravno! Zapravo, moj san je raditi u inozemstvu, upoznati nove ljude  i kao šlag na torti (zašto ne?) :-)  pronaći djevojku u inozemstvu.

 

Maha: Definitivno da. Tijekom mog volontiranja zahvaljujući sjajnim promotivnim kampanjama koje PRONI Centar provodi,  znam za puno drugih prilika koje neću propustiti. Želja mi je sudjelovati u razmjena mladih te timskom volontiranju na različite teme iz područja održivog razvoja. 6. Što biste preporučili mladima koji žele volontirati ili studirati u drugoj zemlji, ali nemaju hrabrosti prijaviti se? Kako se ohrabriti?

 

Anthony: Smatram kako je volontersko iskustvo u inozemstvu svakako prilika da poboljšamo svoje profesionalne i druge vještine. To je jedno nevjerojatno iskustvo koje teško možete ponoviti dva puta :-) Neki možda misle da su premladi za ovo iskustvo, ali svakako imate vremena prijaviti se prije nego navršite 30 godina. Također, ako ste već naučili i shvatili kako se živi u vašoj zemlji, odvažite se i prijavite se za volontiranje u stranoj zemlji. Volontersko  iskustvo nije povezano samo uz vaše profesionalne vještine koje želite razviti, ovo je puno više od toga. To je osobno iskustvo koje vas čini jačima u svim područjima vašeg života. 

Osobno vam svakako preporučam ovo iskustvo kako biste poboljšali svoj život. Maha: Preporučila bih mladima da traže informacije i raspitaju se o tuđim iskustvima mobilnosti.  Također, postoji puno kratkoročnih projekata poput razmjene mladih ili timskog volontiranja na koje se možete prijaviti zajedno sa svojim prijateljima i to u Hrvatskoj pa vam to može biti lakše prvo iskustvo (ukoliko se ne možete odmah odvažiti na neku od ovih mogućnosti u inozemstvu).