Kalendar događanja

Prosinac 2021
Pon
Uto
Sri
Čet
Pet
Sub
Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kako smo obilježili Europski tjedan održivog razvoja? – recap provedenih aktivnosti

Prošli tjedan obilježili smo Europski tjedan održivog razvoja kako bi potaknuli mlade na aktivno sudjelovanje u zajednici i tako usvojili neke od točaka UN Agende 2030 koje se tiču održivog razvoja. Volonteri PRONI centra, koji su došli u Osijek putem programa Europskih snaga solidarnosti, organizirali su set aktivnosti za mlade.


Ako ste propustili aktivnosti u organizaciji naših međunarodnih volontera Mahe i Anthonyja, ne brinite i nemojte očajavati! Nije sve tako crno. Dapače, zeleno je! Donosimo vam pregled svih provedenih aktivnosti na našemu zelenom tjednu u sklopu projekta Zemlja i mi, sufinanciranog kroz program Europskih snaga solidarnosti.


Mladi pokazali solidarnost prema umirovljenicima

 

Ponedjeljak, 20. rujna, bio je dan za pisma solidarnosti. Pisma?! Solidarnosti!? Sigurno se pitate o čemu se točno radi. Poznato je kako epidemiološka situacija narušava aktivne međugeneracijske interakcije između mladih i osoba treće životne dobi. Sudionici su se maksimalno potrudili kako bi napisali ohrabrujuće i afirmativno pismo upućeno korisnicima jednoga osječkog doma za umirovljenike te im, malim znakom pažnje, uljepšali boravak u domu. Sudionici ove aktivnosti, pomoću malo mašte i kreativnosti, napisali su motivacijsko pismo za one koji se osjećaju usamljeno zbog pandemije koronavirusa te su tako poboljšali svoje umijeće kreativnog pisanja. Međutim, kreativnost polaznika ove radionice nije stala nakon pisanja motivacijskih pisama. Kako bi pisma bila još zanimljivija, sudionici su naslikali cvijeće na svaku karticu pridruženu pismu i šarenim bojama uljepšali dan umirovljenicima.Shvatimo zajedno, djelujmo sada!

 

Utorak navečer bio je rezerviran za novo druženje s mladima. Ovoga puta naši su volonteri, Maha i Anthony, s prijavljenima mladim sudionicima igrali društvenu igru o klimatskim promjenama Climate Fresk. Sudionici su, pomoću ove društvene i edukativne igre, podigli svijest o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena i njihovoj sustavnoj prirodi. Climate Fresk pomogla je mladima da otkriju nove koncepte i poveznice između raznih klimatskih promjena i mehanizama rješavanja aktualnih globalnih problema. Nakon toga, u drugome dijelu igre, mladi su igrači ukrasili izrađen klimatski kolaž i pridjenuli mu zanimljiv naslov – Male promjene sprečavaju klimatske promjene. Na kraju odigrane igre mladi su pokrenuli raspravu o izazovima u rješavanja klimatskih promjena.

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…

 

Rasprava mladih bila je odlična uvertira u akciju čišćenja divljeg deponija. U srijedu, 22. rujna, mladi su volonteri organizirali akciju čišćenja otpada Kad se male ruke slože na Vojnom poligonu C. U ovoj akciji našim su se međunarodnim volonterima pridružile profesorica Katarina Moržan i učenica Iva Matašić, sudionice iz III. gimnazije Osijek. Također, ovoj akciji pridružio se i UNIKOM d.o.o koji je svim sudionicima podijelio rukavice, vreće, vodu za osvježenje i dovezao kontejner za odlaganje otpada. Sudionici i sudionice bili su izrazito motivirani pa je, stoga, nezakonito odlagalište otpada brzo očišćeno. Dokaz da male ruke mogu učiniti velike stvari je čist okoliš, a tome je posvjedočila Hrvatska radiotelevizija. Nakon akcije sudionici su imali priliku opustiti se i razmisliti o svom odnosu s okolišem, tj. prirodom.


Šumske igre na Pampasu

 

Kako bi iskoristili dobro vrijeme i prirodu koju nam nudi grad, Maha i Anthony odlučili su u četvrtak organizirati kratku vožnju biciklom od ureda PRONI centra do Pampasa. U poslijepodnevnim satima mladi sudionici i naši volonteri uživali su u društvu novih prijatelja i igranju različitih igara koje potiču razvijanje osjeta sluha, vida i njuha. Šumske igre potaknule su mlade na povezivanje s prirodom i osvještavanje važnosti prirode za čovjeka.

 

    Šumske su igre vrlo originalan način za stvoriti svijest o važnosti prirode i položaju čovjeka unutar nje! – poručuje francuski volonter Anthony. 

Mmm…Što to fino miriše?


Zadnji dan Europskog tjedna održivog razvoja posvetili smo kuhinju i pripremanju tapasa. Kuhanje?! Tapas!? Da, dobro ste pročitali. Ciljevi održivog razvoja uključuju i brigu o našem zdravlju i prehrani pa su, zato, kuhanje i kušanje zdravih jela najbolji način za poticanje rasprave o održivom razvoju. Kako bi mogli pripremiti što zdraviji tapas, naši su volonteri za mlade sudionike pripremili domaće uzgojene namirnice. Uz piće, fini  snack i ljubav prema zdravoj kuhinji bilo je lakše porazgovarati o održivom razvoju i tako završiti tjedan prepun aktivnosti. 


Tekst: Ivan Vuknić